Γονείς: Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τον έρωτά σας κάνοντας παιδί;


Η απόκτηση ενός μωρού είναι μια μεγάλη μετάβαση για ένα ζευγάρι. Αν και είναι μια νέα συναρπαστική περιπέτεια, μπορεί επίσης να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τη σχέση σας. Καθώς προσαρμόζεστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μωρού σας, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας με λίγο χρόνο και ενέργεια για να εστιάσετε ο ένας στον άλλο. Αυτή η αλλαγή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της μετάβασης στη γονεϊκότητα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη σχέση σας δυνατή μετά την απόκτηση ενός μωρού.

6 Τρόποι για να είστε αγαπημένοι μετά την άφιξη του μωρού

1. Συζητήστε τις απόψεις σας ως γονείς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο καθένας σας να έχει διαφορετικές ιδέες για την ανατροφή των παιδιών και διαφορετικούς τρόπους ενασχόλησης με το μωρό σας. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικό για το παιδί σας. Ωστόσο, το να μην είστε στην ίδια σελίδα όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα γονικής μέριμνας μπορεί να οδηγήσει σε καυγάδες μεταξύ σας και σε σύγχυση για το μωρό σας. Είναι χρήσιμο να συζητήσετε μερικά από αυτά τα μεγαλύτερα ζητήματα πριν γεννηθεί το μωρό και να τα επανεξετάσετε όταν είναι απαραίτητο. Η πειθαρχία, η ρουτίνα, η ευρύτερη οικογένεια, η θρησκεία και η εκπαίδευση είναι μερικά θέματα που μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε.

2. Περάστε χρόνο ως ζευγάρι. Δεν σταματάτε να είστε ζευγάρι όταν έχετε ένα μωρό, παρόλο που μπορεί να σας αρέσει μερικές φορές. Το να περάσετε χρόνο με το μωρό δεν θα είναι πρόβλημα. Ωστόσο, το να περνάτε χρόνο μαζί ως ζευγάρι θα μπορούσε να είναι. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αφήσετε το μωρό σας, το να χαρίσετε το ζευγάρι μαζί θα ενισχύσει τον δεσμό σας. Είναι καλύτερο να έχετε δύο χρόνο μακριά από το μωρό, αν είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εστιάσετε ο ένας στον άλλον χωρίς να ανησυχείτε ότι θα σας διακόψουν. Προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ ή ζητήστε από έναν έμπιστο φίλο ή συγγενή να παρακολουθήσει το μωρό. Κάντε κάτι μαζί που απολαμβάνατε και οι δύο πριν το μωρό. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε ως ζευγάρι, όχι μόνο ως γονείς, κάτι που μπορεί να διατηρήσει τη σχέση σας ισχυρή μετά την απόκτηση ενός μωρού.

3. Εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας. Αν και είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα μαζί ως ζευγάρι, αν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας δυνατή μετά την απόκτηση ενός μωρού, είναι εξίσου σημαντικό να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε ο καθένας ξεχωριστά. Πιθανότατα είχατε μεμονωμένους φίλους, χόμπι και ενδιαφέροντα πριν κάνετε παιδί. Πιθανότατα να σου άρεσε αυτά τα πράγματα γιατί σε γέμισαν. Αν και μπορεί να μην έχετε τόσο χρόνο να αφιερώσετε σε αυτά τα πράγματα όσο πριν από το μωρό, αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε αυτά θα σας κρατήσει ισορροπημένη. Είναι εύκολο να εμπλακείτε στις ανάγκες του μωρού σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερα θα πρέπει να δώσετε στο μωρό σας και στον σύντροφό σας. Δεν είναι εγωιστικό να ασκείς τη φροντίδα του εαυτού σου. Η μοντελοποίηση αυτού για το παιδί σας θα του επιτρέψει να δει τα οφέλη της φροντίδας του εαυτού σας, ώστε να μπορεί να το εξασκήσει και αυτό.

4. Συζητήστε για τα οικονομικά. Η απόκτηση ενός μωρού μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζετε την οικονομική σας κατάσταση και να βλέπετε πόσο προετοιμασμένοι είστε για τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η απόκτηση μωρού. Η έγκαιρη προετοιμασία για οικονομικές αλλαγές μπορεί να εμποδίσει τα χρήματα να αποτελέσουν πρόσθετο στρεσογόνο παράγοντα. Ωστόσο, ακόμα κι αν είστε φαινομενικά καλά προετοιμασμένοι, μπορεί να συμβούν απροσδόκητες αλλαγές που επηρεάζουν τα οικονομικά σας όταν αποκτήσετε μωρό. Ίσως κάποιος από εσάς θέλει να μείνει σπίτι με το μωρό αντί να επιστρέψει στη δουλειά. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε απροσδόκητες οικονομικές καταστάσεις εάν έχετε προϋπολογισμό και γνωρίζετε τα έσοδα και τα έξοδά σας. Τα οικονομικά μπορεί εύκολα να γίνουν προβληματικά όταν έχεις μείωση εσόδων και αύξηση εξόδων. Το να γνωρίζετε αυτό και να έχετε ένα σχέδιο, μπορεί να εμποδίσει τις οικονομικές ανησυχίες να γίνουν πηγή διαμάχης όταν αποκτήσετε μωρό.

5. Ζητήστε Υποστήριξη. Ένα μωρό γενικά απαιτεί πολλή φροντίδα. Εάν είναι άρρωστα, βγάζουν οδοντοφυΐα ή έχουν κολικό, μπορεί να αισθάνονται ακόμα πιο συντριπτικά. Ίσως ήσασταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα προσπαθώντας να παρηγορήσετε το μωρό. Ως γονιός, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεστε απλώς ένα διάλειμμα. Όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, ενημερώστε τον σύντροφό σας. Εάν σας είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια, βρείτε μια κωδική λέξη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε που σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Όταν δεν ζητάτε βοήθεια και απλώς συνεχίζετε να νιώθετε συγκλονισμένοι, μπορεί να καταλήξετε να αγανακτείτε με τον σύντροφό σας. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να σας δώσει αυτό που χρειάζεστε αμέσως, μπορεί να έχει προτάσεις που μπορεί να είναι ωφέλιμες. Το να νιώθετε υποστήριξη ο ένας από τον άλλον μπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

6. Καθημερινή επικοινωνία. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές τα αντίθετα προγράμματα, η πρόσθετη ευθύνη και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη βασική επικοινωνία. Όταν δεν επικοινωνείτε τακτικά, μπορεί να νιώθετε αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον. Αφιερώνοντας χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μιλήσετε για το τι συμβαίνει και τι χρειάζεστε ο καθένας θα σας βοηθήσει να παραμείνετε και οι δύο στην ίδια σελίδα. Αυτή είναι η ώρα να συζητήσετε το μωρό σας. Μιλήστε για το πόσο υπέροχοι είναι, πώς τα πάνε, τι χρειάζονται και τι χρειάζεστε βοήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ