Διαφορετικό ψωμί γεμιστό με γραβιέρα


Το γεμιστό ψωμί με γραβιέρα συνοδεύει γευστικά τις σούπες ενός γεύματος. Επίσης, είναι ιδανικό ως συνοδευτικό για ένα πλατό τυριών μαζί με ένα λευκό κρασί.

Για την παρασκευή τους έχετε πολλές επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελληνικές γραβιέρες παλαιωμένες και μη, καπνιστά τυριά, πικάντικα σκληρά τυριά της Μεσογείου, κατσικίσια ή αιγοπρόβεια, τραγανά ή πιο βουτυράτα, όλα είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή, που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του τυρόψωμου με φέτα.

Είναι μια εύκολη συνταγή η οποία μαζί με το ψήσιμο απαιτεί περίπου 2 ώρες. Συγκεκριμένα η όλη προετοιμασία χρειάζεται 30′, το ψήσιμο 55′ και η αναμονή μέχρι να το απολαύσετε 30′.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το γεμιστό ψωμί με γραβιέρα

  • 1 μέτριο καρβέλι ιδανικά στρογγυλό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (συνολικά 14-16 γρ.)
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 5½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, σε κομματάκια + λίγο για το ταψί
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα + 2 κουτ. σούπας, για το πασπάλισμα
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξετε το γεμιστό ψωμί με γραβιέρα

  • Για να φτιάξουμε το εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια), και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, μαζί με τα 3/4 φλιτζάνια τυρί, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε καλά με το φτερό (ή τον γάντζο) μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., καλά βουτυρωμένο.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 20 λεπτά ή λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί στην επιφάνεια να λιώσει.
  • Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί γεμιστό με γραβιέρα να κρυώσει σε σχάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

Πηγή:gastronomos.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ