Μπαίνει στις ράγες η κατασκευή του ελληνικού drone από το πρόγραμμα «Αρχύτας» την ώρα που στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο Ερντογάν προχωρά την κατασκευή του δικού του UAV με την ονομασία «Κόκκινο Μήλο». Υπογράφεται η σύμβαση για την παραγωγή του στο υπουργείο Οικονομικών.
Στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας και τις επικίνδυνες κινήσεις που κάνουν οι Τούρκοι πάνω από το Αιγαίο και στη θάλασσα του Αρχιπελάγους, η Ελλάδα απαντά με σταθερή θέση, αύξηση των διπλωματικών σχέσεων, συμμαχιών και συνεργασιών αλλά και με τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέρα από την έλευση των Rafale, τη συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra και τις κινήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, η Ελλάδα προχωρά και στην κατασκευή του δικού της drone. Το πρώτο ελληνικό UAV θα κατασκευαστεί από τη συνεργασία της ΕΑΒ με το ΑΠΘ, που εκπόνησε το πρόγραμμα «Αρχύτας» με τις σημερινές εξελίξεις να είναι καθοριστικές και να σηματοδοτούν την είσοδο στην τελική ευθεία για την παραγωγή του.
Συγκεκριμένα, μνημόνιο συνεργασίας για χρηματοδότηση κατασκευής νέου drone, μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή νέου μη επανδρωμένου αεροχήματος, θα υπογραφεί σήμερα (14:00) σε εκδήλωση που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η δοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τεσσάρων Πανεπιστημίων.
Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και συνολικά την πατρίδα μας
Το ελληνικό drone, για πολλούς, μπορεί να είναι και η απάντηση στο drone που κατασκευάζει από την πλευρά της και η Τουρκία. Το «Κόκκινο Μήλο» που ετοιμάζει η Άγκυρα έχει διαφημιστεί αρκετά, με την Ελλάδα να μην σηκώνει τους τόνους στην κατασκευή του «Αρχύτα» αλλά να προχωρά με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση του πλάνου και την παραγωγή του.
«Αρχύτας»: Το νέο ελληνικό drone με έμπνευση από το μαχητικό F-35
Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτή που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV/drone) το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drones)», είχε εξηγήσει για το UAV, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.
Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ που εξηγεί πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα Αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να «αλλάζουμε» π.χ κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες», εξηγεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Kizilelma: Το «κόκκινο μήλο» του Ερντογάν πάνω από το Αιγαίο
Δεν είναι λίγες οι φορές που, στο πλαίσιο των καθημερινών προκλήσεων, τα drones της τουρκικής αεροπορίας παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας έχει τον τρόπο να εξουδετερώσει τα UAV της Άγκυρας, αν και ο Ερντογάν προανήγγειλε την έλευση ενός ακόμα τέτοιου μέσα στο 2023. Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Ικόνιο ανέφερε πως θα αρχίσει η κατασκευή του νέου «εθνικού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους», με την ονομασία «Kizilelma».
Το «Κόκκινο Μήλο», καθώς αυτό σημαίνει το όνομα του νέου UAV που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, προφανώς και αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους για να δώσουν συνέχεια στην προκλητικότητά τους. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος με αεριωθούμενο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατήρησης, υπερηχητικό, με δυνατότητα μεταφοράς, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος από την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar. Το αεροσκάφος αναπτύσσεται ως μέρος του Έργου MIUS (Τουρκικά : Muharip İnsansız Uçak Sistemi – Αγγλικά : Combatant Unmanned Aircraft System).
Οι πρώτες εννοιολογικές μελέτες για το Bayraktar MIUS ξεκίνησαν το 2013. Η πιο σημαντική εξέλιξη σχετικά με το έργο πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2021. Την ημερομηνία αυτή, οι πρώτες σχεδιαστικές εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους κοινοποιήθηκαν στο κοινό.
Η συμφωνία προμήθειας κινητήρα AI-322F Turbofan και η Συμφωνία Ενσωμάτωσης Κινητήρα Turbofan AI-25TLT υπεγράφη μεταξύ της Baykar και της ουκρανικής Ivchenko-Progress στην εκδήλωση SahaExpo στις 11 Νοεμβρίου 2021. Ενώ τα πρώτα πρωτότυπα θα κυκλοφορήσουν σε υποηχητικές ταχύτητες χρησιμοποιώντας κινητήρες AI-25TLT. Τα επόμενα πρωτότυπα αναμένεται να είναι υπερηχητικά με κινητήρες AI-322F.
Η κωδική ονομασία του έργου ήταν αρχικά MIUS ( τουρκικά : Muharip İnsansız Uçak Sistemi – Αγγλικά : Combatant Unmanned Aircraft System ). Η επίσημη ονομασία του, Kızılelma, που σημαίνει Κόκκινο Μήλο στα Τουρκικά, κοινοποιήθηκε στο κοινό στις 12 Μαρτίου 2022.
Την ίδια ημέρα της αποκάλυψης του ονόματος, ο Selçuk Bayraktar αποκάλυψε ότι το πρώτο πρωτότυπο Kızılelma εισήλθε στη γραμμή συναρμολόγησης. Το πρώτο έτοιμο προς πτήση πρωτότυπο παρουσιάστηκε στο κοινό στο Teknofest 2022.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia