Σήμερα που κάνει κρύο και βρέχει ένα πιάτο με σούπα από τραχανά είναι το ιδεώδες γεύμα. Χορταίνει και ζεσταίνει ενώ γίνεται πολύ γρήγορα. Την εν λόγω συνταγή υπογράφει ο Άκης Πετρατζίκης, οπότε η επιτυχία της είναι σίγουρη. Μπορείτε να προσθέσετε στο τελείωμα και λίγο κόκκινο πιπέρι ώστε να είναι λίγο πιο καυτερή, εφόσον βέβαια σας αρέσουν τα πικάντικα.
Υλικά για την παρασκευή του τραχανά
- 1 κρεμμύδι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 σκ. σκόρδο
- 3-4 κλ. θυμάρι, φρέσκο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. τραχανά ξινό
- 1.500 γρ. νερό
- 100 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
Πώς θα φτιάξετε τη σούπα με τον τραχανά
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα ξύλο κοπής, και τρίβουμε πάνω σε αυτόν το κρεμμύδι χρησιμοποιώντας τον τρίφτη από τη μεγάλη πλευρά του με τις χοντρές λεπίδες.
- Τρίβουμε με έναν τρίφτη χειρός το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι το θυμάρι.
- Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσθέτουμε τον τραχανά, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και βράζουμε για 10 λεπτά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρισμα του τραχανά
- Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε δύο φέτες ψωμί, και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
- Ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά, και αφαιρούμε τις φέτες ψωμιού.
- Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, θυμάρι και μυζήθρα.
- Σερβίρουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.