Θέλετε να φτιάξετε μια τούρτα γιορτινή σε σύντομο χρονικό διάστημα; Αυτό το αδιάψευστο κέικ καραμέλας με εντυπωσιακή εμφάνιση χρησιμοποιεί υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας και φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα.
Συστατικά
- 225 γρ μαλακωμένο αλατισμένο βούτυρο, συν επιπλέον για τα φορμάκια
- 125 γραμμάρια χρυσαφένια ζάχαρη
- 100 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 μεγάλα αυγά
- 225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- κομμάτια καραμέλας, σοκολάτας ή καραμέλας, για διακόσμηση
Για το γλάσο
- 200 γρ αλατισμένο βούτυρο μαλακωμένο
- 400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (χρυσή ζάχαρη άχνη αν τη βρείτε – προσθέτει χρυσαφένιο χρώμα και γεύση καραμέλας)
- 70 γραμμάρια σάλτσα καραμέλας, dulce de leche ή άλειμμα καραμέλας, συν 3 κουταλιές της σούπας για το σερβίρισμα
- ΒΗΜΑ 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C/160C βεντιλατέρ/γκάζι 4. Βουτυρώνουμε δύο φόρμες ελατηρίου 20 εκ. και στρώνουμε τις βάσεις με λαδόκολλα.
- ΒΗΜΑ 2
Χτυπήστε το βούτυρο και τις δύο ζάχαρες σε ένα μπολ με ηλεκτρικό σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν πιο ανοιχτόχρωμα και να αφρατέψουν. Προσθέστε τη βανίλια και τα αυγά, ένα-ένα, προσθέτοντας μια κουταλιά αλεύρι και χτυπώντας ανάμεσά κάθε αυγό. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα. Μοιράζετε τις φόρμες του κέικ και τις ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν, να ξαναβρεθούν όταν τις πιέσετε και ένα σουβλάκι να βγει καθαρό όταν τις τοποθετήσετε στη μέση. Ψύξτε τις φόρμες για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε το και αφήστε το να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα .
- ΒΗΜΑ 3
Για το γλάσο, βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και χτυπάτε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ και αέρινο. Χτυπάμε για λίγο την καραμέλα, προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό για να χαλαρώσει, αν χρειάζεται. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως τα σφουγγάρια πριν τα συναρμολογήσετε, διαφορετικά το γλάσο θα λιώσει.
- ΒΗΜΑ 4
Χρησιμοποιήστε το μισό γλάσο για να συνδυάσετε τα κέικ και μετά απλώστε το υπόλοιπο στην κορυφή, λειάνοντάς το με ένα μαχαίρι ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αφήνουμε σε δροσερό μέρος μέχρι να το σερβίρουtε. Περιχύστε με τις 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον σάλτσα (ζεστή για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων, αν είναι λίγο σκληρή), αφήνοντας μερικές να στάξουν στα πλαϊνά, αν θέλετε, και σκορπίστε πάνω από τα κομμάτια του καφέ, της σοκολάτας ή της καραμέλας για να σερβίρετε. Βρώσιμα γκλίτερ, κεριά γενεθλίων ή βεγγαλικά, προαιρετικά.