Πάβλοβα με κάστανα και μασκαρπόνε


Η μαγική στιγμή των Χριστουγέννων ξεκινά από τη στιγμή που σκεφτόμαι τι διαφορετικό θα ετοιμάσω και φέτος, τι είναι αυτό που κάνει τους αγαπημένους μου να νιώσουν πόσο ιδιαίτεροι είναι για εμένα, ετσι το σίγουρο είναι πως εκτός από τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά, μια ξεχωριστή πάβλοβα (pavlova) με κάστανα και μασκαρπόνε θα τους καταπλήξει!

Η πάβλοβα είναι ένα σπουδαίο γλυκό όσο και η διάσημη ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Παβλοβα, από την οποία πήρε και το όνομά της.

Η αέρινη και «παραμυθένια» συνταγή για πάβλοβα (pavlova) που δημιούργηκε στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου προς τιμή της διάσημης χορεύτριας έγινε μια συνταγή που έγινε αγαπητή σε όλο τον κόσμο και πως όχι άλλωστε αφού αν δοκιμάσεις μια πετυχημένη πάβλοβα «μαγεύεσαι» από τη γεύση και την υφή της.

Όμως η πάβλοβα ενώ μοιάζει τόσο απλή στην παρασκευή της, και είναι, θέλει τον τρόπο της.

Στη μαρέγκα να χτυπηθεί σωστά και να γίνει αφράτη και «φουσκωτή» σα τη λευκή τουτού της χορεύτριας και σ΄αυτό σύμμαχο για την απόλυτη επιτυχία έχω την κουζινομηχανή της Kenwood Chef Titanium.

Μόνο όταν έχεις «γράψει» αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ξέρεις τι σημαίνει να διαθέτεις μια κουζινομηχανή που δεν θα σε «προδώσει» ποτέ!

Χάρη στην τεχνογνωσία της Kenwood η τέλεια κατασκευή του κάδου αλλά και τα «δυνατά» εξαρτήματα όπως το χτυπητήρι μου ετοιμάζουν την καλύτερη, πιο αφράτη μαρέγκα.

Το μόνο που μένει είναι να προσθέσω κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη στη μαρέγκα και κατόπιν να την «στεγνώσω» ψήνοντάς την υπομονετικά.

Τραγανή απ΄έξω και τρυφερή αλλά σωστά ψημένη στο κέντρο, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για πάβλοβα!

Επειδή όμως όπως σου είπα η «σκέψη» μου είναι στα Χριστούγεννα σκέφτηκα την πάβλοβα (pavlova) να την «παντρέψω» με το εξίσου καταπληκτικό γλυκό μοντ μπλανκ (mont blanc) που αποδείχτηκε μια συγκλονιστική «γευστική» ιδέα.

Αντί όμως για την κρέμα γάλακτος αποφάσισα να εμπλουτίσω το γλυκό με μια νόστιμη κρέμα από μασκαρπόνε που με τη βοήθεια του αναδευτήρα Flexi την ετοίμασα πανεύκολα.

Ο συγκεκριμένος αναδευτήρας μου αρέσει πάρα πολύ όταν θέλω να ετοιμάσω κρέμες με τυρί γιατί ενώ ομογενοποιεί όλα τα υλικά ταυτόχρονα μαζεύει και τα υπολείμματα από τον κάδο, χωρίς ν΄αναγκάζομαι χάνω χρόνο και να το κάνω εγώ με σπάτουλα.

Όσο για τον βελούδινο πουρέ από κάστανα, έχω τον κόφτη της Kenwood που απλά θα πω οτι δεν υπάρχει κανείς άλλος κόφτης που δίνει σε τόσο γρήγορο χρόνο τόσο φανταστικό αποτέλεσμα!

Πραγματικά δεν έχω λόγια, πόσο υπέροχα έδεσαν όλες αυτές οι γεύσεις και υφές, πολύ χαρούμενη και σίγουρη θα ετοιμάσω αυτή τη γιορτινή συνταγή για πάβλοβα με κάστανα εύκολα, και όλοι θα μαγευτούν όπως μαγεύτηκαν από τη διάσημη μπαλαρίνα!

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά
Για την πάβλοβα
– 4 ασπράδια από μέτρια αυγά
– 220 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα μασκαρπόνε
– 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
– 50 ml. κρέμα γάλακτος
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
– ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 10 ml. κονιάκ

Για τον πουρέ κάστανο
– 400 γρ. κάστανα βρασμένα
– 100 γρ. γάλα
– 100 ml. κρέμα γάλακτος
– 1 κουταλιά της σούπας άχνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 20 ml. κονιάκ

Για το σερβίρισμα
– Τριμμένη κουβερτούρα 70%
– Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση Συνταγής

1
Για την πάβλοβα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Στον κάδο της κουζινομηχανής τοποθετούμε τα ασπράδια και το αλάτι, με το χτυπητήρι χτυπάμε τ΄ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι ν΄αρχίσουν να κάνουν κορυφές.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη, κάθε φορά μόνο μια κουταλιά και η επόμενη μετά από τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

Μόλις η μαρέγκα ασπράσει και γυαλίσει προσθέτουμε το λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Απλώνουμε τη μαρέγκα σε αντικολλητικό χαρτί δίνοντας ύψος και στρογγυλό σχήμα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120ο C και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αφήνουμε σε σημείο χωρίς υγρασία και ζέστη να κρυώσει.

2
Για τα κάστανα
Σ΄ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα κάστανα με το γάλα και το αλάτι για μερικά λεπτά.

Αφαιρούμε τα 350 γρ. κάστανα από το γάλα και τα πολτοποιούμε, όσο είναι ζεστά μαζί με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το ρούμι μέχρι να γίνει ένα βελούδινο μείγμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη τον πουρέ και τον τοποθετούμε στο ψυγείο.
Τα υπόλοιπα κάστανα με το γάλα τα πολτοποιούμε σε σφιχτό πουρέ και τον κρατάμε στο ψυγείο για το σερβίρισμα.

3
Για την κρέμα μασκαρπόνε
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα μασκαρπόνε και με τον αναδευτήρα Flexi ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο.

4
Ολοκληρώνουμε την πάβλοβα λίγο πριν τη σερβίρουμε, βάζουμε την ψημένη μαρέγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε την κρέμα μασκαρπόνε και την κρέμα κάστανο.
Βάζουμε τον πουρέ κάστανο στο κορνέ, χρησιμοποιούμε την ειδική «μύτη» που βγάζει το μείγμα σαν λεπτά κορδόνια και κάνουμε ένα «βουνό» επάνω από το μασκαρπόνε.

Πασπαλίζουμε με άχνη και τριμμένη κουβερτούρα, σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάστανα τα οποία μπορούμε να έχουμε βράσει εμείς
– Αντί για κονιάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρο ρούμι
– Την κουβερτούρα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άγλυκο κακάο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ