Διατροφή: Οι ετικέτες κλίματος επηρεάζουν την επιλογή Fast Food


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη ετικετών με τις επιπτώσεις του κλίματος σε ένα δείγμα μενού γρήγορου φαγητού επηρέασε τις επιλογές τροφίμων των συμμετεχόντων υπέρ πιο φιλικών προς το κλίμα ειδών. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ένας ερευνητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Για τη μελέτη, σε περισσότερους από 5.000 διαδικτυακούς συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα δείγμα μενού που έμοιαζε με μενού γρήγορου φαγητού και τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα μόνο είδος για δείπνο.

Κλιματική αλλαγή και Fast Food

Μια ομάδα συμμετεχόντων έλαβε ένα μενού με στοιχεία μενού που δεν ήταν κόκκινο κρέας, όπως σάντουιτς κοτόπουλου με την ένδειξη «χαμηλός αντίκτυπος στο κλίμα». Μια άλλη ομάδα έλαβε ένα μενού με είδη κόκκινου κρέατος—μπιφτέκια—με την ένδειξη «υψηλές επιπτώσεις στο κλίμα». Μια τρίτη ομάδα ελέγχου έλαβε μενού με κωδικούς QR σε όλα τα στοιχεία και χωρίς ετικέτες κλιματισμού. Τόσο οι ετικέτες υψηλών και χαμηλών επιπτώσεων στο κλίμα μείωσαν σημαντικά τις επιλογές κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, με τις ετικέτες υψηλού αντίκτυπου να έχουν ισχυρό αποτέλεσμα.

Τα μενού με την ετικέτα “υψηλού κλιματικού αντίκτυπου” στα μπιφτέκια αύξησαν τις επιλογές μη βοείου κρέατος κατά 23 τοις εκατό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τα μενού που περιελάμβαναν ετικέτες «χαμηλός αντίκτυπος στο κλίμα» αύξησαν τις επιλογές χωρίς βόειο κρέας, όπως ένα σάντουιτς με κοτόπουλο ή μια σαλάτα, κατά περίπου 10 τοις εκατό περισσότερους συμμετέχοντες από αυτούς της ομάδας ελέγχου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σήμανση μενού, ιδιαίτερα οι ετικέτες που προειδοποιούν ότι ένα προϊόν έχει υψηλές επιπτώσεις στο κλίμα, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενθάρρυνση πιο βιώσιμων επιλογών τροφίμων σε ένα περιβάλλον γρήγορου φαγητού», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julia Wolfson, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στη Σχολή Bloomberg. Η χρήση ετικετών στα μενού θεωρείται από καιρό ως πιθανή προσέγγιση για την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων επιλογών τροφίμων.

Για τη μελέτη τους, η Wolfson και οι συν-συγγραφείς της ήθελαν να δοκιμάσουν πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τα στοιχεία του μενού γρήγορου φαγητού θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ανθρώπους να επιλέξουν λιγότερο κόκκινο κρέας. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως:

  • ο καρκίνος του παχέος εντέρου,
  • το εγκεφαλικό,
  • ο διαβήτης τύπου 2,
  • και άλλες ασθένειες.

Η λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που θα συνέβαλε στη μείωση της κλιματικής αλλαγής, επειδή η παραγωγή βοείου κρέατος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Η μελέτη διεξήχθη από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2022 και περιελάμβανε 5.049 συμμετέχοντες σε εθνικό επίπεδο. Οι ετικέτες “χαμηλής επίδρασης στο κλίμα” για τα είδη του μενού για χορτοφάγους, κοτόπουλο ή ψάρι ήταν πράσινες.

Οι ετικέτες “υψηλού κλιματικού αντίκτυπου” για όλες τις επιλογές μπιφτέκι βοείου κρέατος ήταν κόκκινες. Οι συγγραφείς στήριξαν τις κατηγορίες του κλίματος υψηλής/χαμηλής επίδρασης σε στοιχεία ότι το βόειο κρέας έχει υψηλό αντίκτυπο στο κλίμα σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες. Εκτός από το ότι τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα είδος για δείπνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο υγιεινό θεωρούσαν ότι ήταν το προϊόν που παρήγγειλαν. Ανεξάρτητα από το ποιος τύπος ετικέτας βρισκόταν στο μενού που προβλήθηκε, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν ένα πιο βιώσιμο (δηλαδή, μη βοδινό) προϊόν θεώρησαν ότι η επιλογή τους ήταν πιο υγιεινή σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν ένα είδος βοείου κρέατος.

Για να αξιολογήσουν την υγιεινή των δειγμάτων του μενού, οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο που ονομάζεται Δείκτης Διατροφικής Προφίλ. Ο Δείκτης μετρά την υγιεινή των τροφίμων σε μια κλίμακα 100 βαθμών, με το 64 και κάτω να θεωρείται υγιεινό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιλογές της ομάδας ετικετών «υψηλού κλίματος αντίκτυπου» σημείωσαν ελαφρώς καλύτερη βαθμολογία από αυτές της ομάδας ελέγχου και της ομάδας «χαμηλού κλίματος αντίκτυπου». Ωστόσο, κανένα από τα στοιχεία του μενού δεν σημείωσε αρκετά υψηλή βαθμολογία ώστε να θεωρηθεί βέλτιστα υγιεινό.

Ενώ είναι ενθαρρυντικά συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ετικέτες με θετικό πλαίσιο «χαμηλού κλιματικού αντίκτυπου» είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην ενθάρρυνση βιώσιμων επιλογών τροφίμων σε σύγκριση με τις ετικέτες «υψηλού κλίματος αντίκτυπου». Ταυτόχρονα, οι ετικέτες για το κλίμα μπορεί να έχουν την ανεπιθύμητη παρενέργεια να κάνουν μια επιλογή να φαίνεται πιο υγιεινή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ