Η σαλάτα με παντζάρια, εσπεριδοειδή και πικάντικο ροκφόρ είναι μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής σαλάτας και μπορεί να αποτελέσει από μόνη της κύριο γεύμα ή συνοδευτικό σε ένα κυριακάτικο τραπέζι.
Τα υλικά για τη σαλάτα
Μερίδες: 4
- 120 γρ. χωριάτικο ψωμί, σε χοντρά κομμάτια
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 παντζάρια καθαρισμένα, σε φέτες (24 λεπτές φέτες ανά παντζάρι)
- 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 1 πορτοκάλι, τον χυμό + 1 ολόκληρο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 80 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες
- 60 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής της σαλάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Βάζουμε το ψωμί σε ένα ταψί, το περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε το ψωμί για 15΄ μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στον αέρα.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και από πάνω σκορπίζουμε τα παντζάρια.
- Περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Διπλώνουμε το αλουμινόχαρτο γύρω από τα παντζάρια, σφραγίζουμε καλά, στη συνέχεια μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ψηθούν.
- Αφήνουμε τα παντζάρια μας να κρυώσουν εκτός φούρνου.
- Χτυπάμε με αυγοδάρτη το ξίδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε φέτες αφαιρώντας προσεκτικά τις λευκές μεμβράνες.
- Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κομμάτια του ψωμιού, το μαρούλι, το κόκκινο κρεμμύδι και το παντζάρι.
- Περιχύνουμε με το dressing και αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για 10΄.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με το ροκφόρ.
olivemagazine.gr