Oι τραγανές πατατοκροκέτες με κιμά είναι ένα έδεσμα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως γεύμα συνοδεία μιας σαλάτας.(Κολοκυθανθοί γεμιστοί: Κυπριακή συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα).
Διαδικασία παρασκευής για τις κροκέτες
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τον Πουρέ Πατάτας με το νερό και το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το λιωμένο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, ενσωματώνουμε τα 2 αυγά και το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ανακατεύοντας καλά τον πουρέ. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 2: Κιμάς: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, τον άνηθο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και 1/2 φλιτζάνι νερό και τα σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και μείνει ο κιμάς σχεδόν στεγνός. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βήμα 3: Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με μπόλικο Αλεύρι και παίρνουμε ποσότητα (ίση με 1/4 φλιτζανιού) από το μείγμα του πουρέ. Την πλάθουμε σε μπάλα, την ισιώνουμε στην παλάμη μας και δημιουργούμε έναν μακρόστενο δίσκο.
Βήμα 4: Απλώνουμε 1 κουτ. σούπας κιμά στο κέντρο του δίσκου, διπλώνουμε πλάθοντας ελαφρά ώστε να σκεπαστεί καλά ο κιμάς περιμετρικά και να δημιουργηθεί μια μακρόστενη κροκέτα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Βήμα 5: Τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάμε το υπόλοιπο 1 αυγό. Βυθίζουμε τις κροκέτες πρώτα στο αυγό φροντίζοντας να καλυφθούν καλά και παντού και μετά τις κυλάμε στην τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας και πάλι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις τοποθετούμε σε δίσκο, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μιάμιση ώρα ή μέχρι να σφίξουν καλά.
Βήμα 6: Σε ένα βαθύ τηγάνι, με βαριά βάση, ρίχνουμε αρκετό σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις κροκέτες λίγες λίγες (μέχρι να γεμίσει το τηγάνι αλλά να μην κολλάνε μεταξύ τους) και τις τηγανίζουμε για 3΄-5΄ απ’ όλες τις πλευρές ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανές. Τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα ή ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πηγή: Olivemagazine