Υπάρχει κάτι στο χρωμόσωμα Υ (εκείνο που καθορίζει το ανδρικό φύλο) που κάνει τους άντρες πιο επιρρεπείς στη γήρανση και τις ασθένειες;
Μάλλον όχι, λένε οι ερευνητές. Το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερα από τους άντρες, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις φυσιολογικές διαφορές. Αλλά οι κοινωνικές πιέσεις και τα στερεότυπα φαίνεται πως είναι εκείνα που αφαιρούν τα χρόνια από τους άντρες.
Σύμφωνα με νέες μελέτες που δημοσιεύονται στα περιοδικά Preventive Medicine και The Journal of Health Psychology, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό συγκριτικά με τις γυναίκες να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία , όταν έχουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Οι άντρες τείνουν να υποβαθμίζουν τον πόνο τους και, ως εκ τούτου, να έχουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Από νεαρή ηλικία τα αγόρια κατ’ επανάληψη μεγαλώνουν με τη πεποίθηση ότι είναι άντρες και ενθαρρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον να καταστέλλουν συναισθήματα, προβλήματα, να συγκρατούν δάκρυα και ποτέ να μην διαμαρτύρονται.
Οι ψυχολόγοι και συγγραφείς της μελέτης Diana Sanchez και Mary Himmelstein από το πανεπιστήμιο Rutgers για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές μελέτες σε περισσότερους από 800 άντρες και 250 γυναίκες για ιατρικά θέματα και τις πεποιθήσεις τους γύρω από τον ανδρισμό.
Ένα μέρος των αντρών κλήθηκε να έρθει στην κλινική για ένα ραντεβού με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτές (και των δύο φύλων).
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άντρες που είχαν βαθιά ριζωμένες μέσα τους τις στερεοτύπες αντιλήψεις θέλανε να εξεταστούν από άντρες γιατρούς (τον οποίο αντιλαμβάνονται ως πιο αρμόδιο) και ήταν πιο ανοιχτοί να συζητήσουν τα συμπτώματά τους παρά με μια γυναίκα γιατρό.
«Δεν θέλουν να δείξουν αδυναμία ή εξάρτηση από ένα άλλο», δήλωσε η Sanchez. «Έχουν ένα σενάριο στο μυαλό τους σύμφωνα με το οποίο πρέπει να είναι γενναίοι, σκληροί και αυτάρκεις», καταλήγει η ίδια. Οι γυναίκες από την άλλη δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φανούν ευάλωτες και χάρη σε αυτό κερδίζουν μερικά χρόνια ζωής!