Το τσουρέκι Βασιλόπιτας είναι μια γλυκιά απόλαυση που σερβίρεται την Πρωτοχρονιά, αλλά είναι αρκετά δύσκολη η παρασκευή της. Μην ανησυχείς! Σε έχω καλύψει! Πάρτε τους μικρούς σας βοηθούς και ακολουθήστε τη συνταγή βήμα-βήμα για να δημιουργήσετε το τέλειο αρωματικό τσουρέκι Βασιλόπιτας για να καλωσορίσετε την Πρωτοχρονιά!
Τσουρέκι βασιλόπιτα
Συστατικά συνταγής:
- 110 γραμμάρια ζάχαρη
- 75 ml γάλα
- 60 g βούτυρο (2 oz), συν επιπλέον για το τηγάνι
- 12 γρ μαγιά στιγμιαίας (1/2 ουγκιά)
- 65 ml χλιαρό νερό (1/4 φλιτζάνι)
- 1–2 δάκρυα μαστίχας
- 1 1/2 κγ αλεσμένο μαχλέπι
- 435 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί (15 1/4 oz), συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ξύσμα από 1/2 μεγάλο πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αυγά
- σπόροι από 1/2 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 20 γρ αμύγδαλα σε νιφάδες
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη για να φύγουν τυχόν σβώλοι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού νερό
Οδηγίες Παρασκευής
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τη Βασιλόπιτα Τσουρέκι
- Για να ετοιμάσετε αυτό το ψωμί με βασιλόπιτα τσουρέκι ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη.
- Ανακατεύετε τη ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνετε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ, χτυπάτε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρατέψουν. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι, αρχίστε να θρυμματίζετε τη μαστίχα. Για να μην κολλάει και να χαλάσει, προσθέστε το μαχλέπι και συνεχίστε να το τρίβετε σε σκόνη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα μπαχαρικών και αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά στον πάτο μιας μεγάλης κανάτας ανάμειξης. Ακόμα ανακατεύοντας, προσθέστε σταδιακά το μείγμα ζάχαρης, βουτύρου και γάλακτος, το οποίο για να μην ψηθούν τα αυγά θα πρέπει τώρα να είναι αρκετά δροσερό ώστε να μπορείτε να πιάσετε άνετα το δάχτυλό σας. Στη συνέχεια, χτυπήστε το μείγμα της μαγιάς και τους σπόρους βανίλιας, εάν χρησιμοποιείτε.
- Ανακατέψτε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, φέρνοντας το όλο μαζί σε μια τραχιά ζύμη. Με το εξάρτημα γάντζου ζύμης, ζυμώνετε τη ζύμη για 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, σφιχτή και ελαστική. Χρησιμοποιώντας μια ξύστρα ζύμης ή μια σπάτουλα φτιάξτε τη ζύμη σε μια μπάλα και καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, αφήνοντάς το μέχρι να διπλασιαστεί τουλάχιστον σε μέγεθος – αυτό θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες.
Σχεδιάστε την βασιλόπιτα
- Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε πίσω τυχόν φυσαλίδες αέρα. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή μια ξύστρα ζύμης, κόψτε τη ζύμη σε τρία ισομεγέθη κομμάτια.
- Παίρνοντας κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα στις παλάμες σας, τεντώστε κατά το ήμισυ, κυλήστε τη ζύμη σε σχοινιά περίπου 2 1/2 cm (1 ίντσα). Πιέστε τα μαζί στο επάνω μέρος και πλάθετε σε μια πλεξούδα. Δώστε σχήμα στο πλεκτό σχοινί σε ένα πηνίο, κουμπώνοντας τις άκρες κάτω από το πηνίο για να το τακτοποιήσετε.
- Βουτυρώνετε γενναιόδωρα μια φόρμα για κέικ 18-20 εκ. (7 ίντσες) πριν την στρώσετε με ένα γύρο λαδόκολλα ψησίματος.
- Μεταφέρετε τη διαμορφωμένη ζύμη στην ετοιμασμένη φόρμα και σκεπάζετε ξανά να φουσκώσει ξανά για άλλες 2 ώρες.
- Προς το τέλος του χρόνου διόγκωσης, προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C. Ψήστε τη ζύμη για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει λίγο, να ροδίσει, και αν σύρετε προσεκτικά το ψωμί από τη φόρμα και το χτυπήσετε στον πάτο, ακούγεται κούφιο. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Στολίζετε το τσουρέκι Βασιλόπιτας
- Όσο κρυώνει το τσουρέκι, φρυγανίζετε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Για να διακοσμήσετε, συνδυάστε τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό για να φτιάξετε το γλάσο. Σπρώξτε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στη βάση του ψωμιού, ώστε να μπορεί να βρεθεί σε μια από τις φέτες, μετά απλώστε το γλάσο με κουτάλι πάνω από το κέικ, σπρώχνοντάς το με το πίσω μέρος του κουταλιού σας για να βεβαιωθείτε ότι πέφτει σε όλα τα πηνία. Πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση και καλή χρονιά!