Οι γιορτές θεωρούνται μια περίοδος αγαλλίασης και ευτυχίας, όπου κυριαρχούν μυρωδιές από λαχταριστές ζύμες και η λάμψη από τα πολύχρωμα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους όπως αναφέρει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc οι γιορτές συνδέονται με ένα έντονο αίσθημα μοναξιάς και αποξένωσης, είτε είναι πραγματικά μόνοι τους, είτε περιστοιχίζονται από άτομα στα οποία δε βρίσκουν ιδιαίτερο νόημα.
Τι μπορείς να κάνεις εάν οι φίλοι σου νιώθουν μοναξιά τις γιορτές;
1.Γίνε ενεργός ακροατής. Δείξε πως κατανοείς τις ανησυχίες και ανάγκες τους, τονίζοντας πως είναι φυσικό κάποιες στιγμές στη ζωή μας να βιώνουμε απογοήτευση και μοναξιά, ειδικά μετά από μια περίοδο πολλών αλλαγών εξαιτίας και της πανδημίας. Όταν δείχνεις σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου, όχι μόνο νιώθει ασφάλεια να σου ανοιχτεί, αλλά μειώνεται και το αίσθημα της απελπισίας και αβοηθητότητας.
2.Προσπάθησε να αποφύγεις την «υπερβολική θετικότητα». Συχνά, προσπαθώντας να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των φίλων μας, τείνουμε να επαναλαμβάνουμε πως «δε χρειάζεται να δίνει τόσο σημασία» και πως «όλα θα πάνε καλά». Θυμήσου πως όταν ο φίλος σου νιώθει μοναξιά, το τελευταίο που θα τον βοηθήσει είναι να του δείχνεις πως αυτό που βιώνει δεν είναι και τόσο τρομερό. Αντίθετα, δοκίμασε ερωτήσεις του τύπου: «Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη μοναξιά»; «Τι έχεις περισσότερο ανάγκη αυτή τη στιγμή στη ζωή σου»; «Τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει αυτή τη στιγμή» «Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνω εγώ για σένα»;
3. Δείξε στον φίλο σου πως δεν είναι μόνος. Ειδικά οι γιορτές μπορεί να επιτείνουν το αίσθημα της μοναξιάς είτε γιατί το άτομο δεν μπορεί να περάσει τις ημέρες αυτές με την οικογένειά του, είτε γιατί δεν έχει τη σχέση που θα επιθυμούσε με τους δικούς του ή γιατί δεν υπάρχει στη ζωή του ένας σύντροφος που να καλύπτει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Δοκίμασε κάτι του τύπου: «Ξέρω ότι δεν μπορώ να καλύψω όλες τις συναισθηματικές σου ανάγκες, αλλά να θυμάσαι πως σημαίνεις πολλά για μένα και μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου».
4. Έχε το αγαπημένο σου πρόσωπο στο «νου σου». Ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στο φίλο σου, δοκίμασε να τον παίρνεις πιο συχνά τηλέφωνο, να του στέλνεις μηνύματα, ακόμη και να του αφήνεις ηχητικά μηνύματα ενθάρρυνσης και υποστήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσει πως δεν τον ξεχνούν!
5. Παρακίνησε τον φίλο σου για δράση. Πολλές φορές, το αίσθημα της μοναξιάς οδηγεί το άτομο σε μεγαλύτερη απομόνωση, καθώς αδρανοποιείται ή θεωρεί μάταιη την προσπάθεια να προσεγγίσει τους άλλους, πιστεύοντας πως θα το απορρίψουν. Οργάνωσε μικρές και όσο το δυνατόν πιο τακτικές εξόδους παρακινώντας το αγαπημένο σου πρόσωπο να βγει από το σπίτι και να δοκιμάζει κάθε φορά κάτι το διαφορετικό!
6. Επίλεξε μια ωραία ταινία ή θεατρική παράσταση. Η μοναξιά οδηγεί σε απόσυρση και συναισθηματική κόπωση, με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται εξαιρετικά στις κοινωνικές του συναναστροφές, συχνά μη έχοντας καν θέματα προς συζήτηση. Προσκαλώντας το φίλο σου σε μια θεατρική παράσταση ή στο σινεμά θα βοηθήσεις να ξεκινήσει πιο εύκολα η συζήτηση…
7.Προσπάθησε να μην ακυρώνεις τις συναντήσεις σας. Σίγουρα ο χρόνος σου, ειδικά την περίοδο των γιορτών, μπορεί να είναι περιορισμένος. Ωστόσο, το μοναχικό άτομο υπερεπενδύει στις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν στη ζωή του και συνήθως η έξοδος μοιάζει με σωσίβιο λέμβο στην πνιγηρή καθημερινότητά του. Ακυρώνοντας το ραντεβού σας μπορεί να ενισχυθεί το αίσθημα της ματαίωσης και απογοήτευσης. Προκειμένου να κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα, δοκίμασε να ολοκληρώσεις την to – do list σου μαζί με τον φίλο σου. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να κάνετε μαζί τα ψώνια για το εορταστικό τραπέζι, να μαγειρέψετε παρέα ή να ετοιμάσετε τις ευχετήριες κάρτες…
Αυτές τις γιορτές ας βρούμε ποιοτικό χρόνο τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Αντί απλά να στολίσουμε το σπίτι μας με φώτα και αστερόσκονη, ας ομορφύνουμε τις σχέσεις μας δίνοντας απλόχερα ελπίδα, αγάπη και καλοσύνη…