Καλλυντικά: Κρέμες προσώπου φτιαγμένες από κόκκους καφέ


«Φυτικά συστατικά χρησιμοποιούνταν πάντα στα καλλυντικά», δήλωσε ο Heiko Rischer, επικεφαλής φυτικής βιοτεχνολογίας στο VTT, ένα φινλανδικό ερευνητικό κέντρο. «Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για φυτικές ενώσεις. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για πιο πράσινα και πιο βιώσιμα συστατικά». Σήμερα, τα περισσότερα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών 80 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι συνθετικά ή ζωικής προέλευσης ή λαμβάνονται από άγρια φυτά. Η παραγωγή αυτών των συστατικών περιλαμβάνει μερικές φορές διαλύτες ή διαδικασίες που δεν είναι βιώσιμες και γίνονται λιγότερο δημοφιλείς στους καταναλωτές. Η συγκομιδή άγριων φυτών θέτει επίσης υπό πίεση τα φυσικά οικοσυστήματα.

Υπάρχει η πίεση του οικοσυστήματος

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο InnCoCells που συντονίζει το VTT δημιουργεί εναλλακτικές επιλογές συστατικών με την ανάπτυξη φυτών ή φυτικών κυττάρων για χρήση σε καλλυντικά με βιώσιμο τρόπο. «Καλλιεργούμε φυτικά κύτταρα και όργανα σε βιοαντιδραστήρες», είπε ο Rischer. «Όμως άλλοι συνεργάτες καλλιεργούν ολόκληρα τα φυτά σε αεροπονία και θερμοκήπια ή στο χωράφι». Η InnCoCells ερευνά την εμπορική παραγωγή καινοτόμων καλλυντικών συστατικών από φυτά όπως ο βασιλικός ή το αρωματικό τζίντζερ.

«Η δουλειά μας βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο βιο-αναζήτησης», είπε ο Rischer. «Αξιολογούμε διαφορετικά είδη φυτών για ενώσεις. Ξεκινάμε από ένα ευρύ φάσμα πιθανών φυτών και τα μειώνουμε με την πάροδο του χρόνου.»Όταν αγοράζουμε τρόφιμα, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στη συσκευασία που βοηθούν τον καταναλωτή. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τα καλλυντικά. Η ομάδα στοχεύει να αναπτύξει έως και 10 συστατικά που θα φέρουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – αν και είναι ακόμη νωρίς για ένα έργο που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021.

«Το να βρούμε το δρόμο μας σε αυτή τη ζούγκλα των φυτικών επιλογών είναι μια πρόκληση», είπε ο Rischer. Η εστίαση είναι στις βιοδραστικές ενώσεις στα καλλυντικά, δηλαδή στα συστατικά που δημιουργούν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα όπως η αντιγήρανση του δέρματος και όχι σε συστατικά όπως σταθεροποιητές ή αρώματα. Ένα ουσιαστικό μέρος της δουλειάς στην InnCoCells είναι να βάζουμε τα καλλυντικά να κάνουν αυτό που υπόσχονται με διαφανή τρόπο.

Κρέμες με βασικό υλικό τον καφέ

Σε μια ξεχωριστή, που μόλις ολοκληρώθηκε, πρωτοβουλία για την πράσινη βιομηχανία καλλυντικών, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Prolific μετέτρεψε τα φυτικά υπολείμματα σε συστατικά για προϊόντα ομορφιάς. Η ομάδα εξήγαγε πολυφαινόλες από είδος καφέ, ένα είδος ένωσης χρήσιμης στα καλλυντικά λόγω των αντιγηραντικών επιδράσεών της στο δέρμα. Το εκχύλισμα πολυφαινόλης τυποποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε μια πρωτότυπη κρέμα προσώπου.

Κανονικά, οι πολυφαινόλες προέρχονται ήδη από φυτά. Αλλά η ένωση εξάγεται μέσω μιας χημικής διαδικασίας με αποτέλεσμα τα απόβλητα που πρέπει να απορριφθούν προσεκτικά. Το έργο εφάρμοσε μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο, που ονομάζεται εξόρυξη υποκρίσιμου νερού, η οποία χρησιμοποιεί μόνο νερό υπό πολύ υψηλή πίεση για την εξαγωγή των πολυφαινολών από τα ασημένια δέρματα του καφέ. Συνολικά, η έρευνα Prolific χρησιμοποίησε μια σειρά από νέες διεργασίες για να αντλήσει χρήσιμες ενώσεις από γεωργικά απόβλητα διαφορετικών φυτικών πηγών, όπως κόκκους καφέ, μύκητες και όσπρια.

 

«Χρησιμοποιούμε μια διαδοχική προσέγγιση», δήλωσε η Annalisa Tassoni, επιστημονική συντονίστρια του έργου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία. «Κάνουμε μια πρώτη εκχύλιση, μετά την οποία κοιτάμε τι έχει απομείνει και προσπαθούμε να εξαγάγουμε μια άλλη ένωση». «Η αγορά των καλλυντικών είναι πολύ μεγάλη και ποικιλόμορφη», είπε. «Οι καταναλωτές απαιτούν πιο βιώσιμα και πράσινα καλλυντικά, και μέσα στη δική μας θέση, μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο».

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ