Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών – Τι προβλέπει 


Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο που ορίζει τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών στο υπουργείο Υγείας, όπου εγγράφονται οι ασθενείς που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας. Επίσης, θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αποζημίωση µε νοσήλεια ή µε τροφεία ή ανά επίσκεψη των υπηρεσιών που παρέχονται από τις Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.) και προσδιορίζεται η καταβολή της από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) εφόσον συμβάλλονται µε τις Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α) για την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους ασφαλισμένους τους, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες για αυτούς διατάξεις.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επισήμανε ότι μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προχωρά στην θεσμοθέτηση ενός οργανωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας που αφορά 135.000 ανθρώπους. Για ένα τεράστιο κενό στον χώρο της υγείας που καλύπτεται έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν βαρέως και που μέχρι σήμερα ήταν παρατημένοι από την πολιτεία. Σημείωσε ότι υπολογίζονται 135.000 ασθενείς σε αυτήν την κατάσταση που περιμένουν στωικά, εδώ και χρόνια, αυτοί και οι συγγενείς τους, την πολιτεία να έχει πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα. «Αν ακούσουμε τα νούμερα θα πούμε «αν είναι δυνατόν αυτός ο χώρος να μην έχει αυτήν τη θεσμική του διάσταση και τη νομοθετική κάλυψη».  Από τους  135.000 ασθενείς με τις οικογένειές τους που χρειάζονται τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ετησίως,  το 37% των αναγκών για ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αφορά κακοήθεις νεοπλασίες

  • το υπόλοιπο 63% χρόνιες ασθένειες,
  • το 95% από τους ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν ανακουφιστική φροντίδα κατ’ οίκον.
  • το 3,5% των ασθενών έχουν ανάγκη νοσηλείας σε δομές.

«Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας χρειάζονται και τα παιδιά τόσο εξαιτίας προβλημάτων κατά τη νεογνική ηλικία όσο και λόγω συγγενών και χρόνιων σοβαρών παθήσεων» πρόσθεσε ο βουλευτής. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ταχύτατες διαδικασίες και ελάχιστη γραφειοκρατία, προκειμένου μονάδες που ήδη λειτουργούν να λάβουν σάρκα και οστά, και οι νέες μονάδες που θα δημιουργηθούν να προσφέρουν άμεσα έργο.

Τι προβλέπει

  1. Δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας,
  2. Καθορισμό δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
  3. Συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας και δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας
  4. Πρόβλεψη σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
  5. Σύσταση και οριοθέτηση αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ