Πανεπιστήμιο της Tsukuba: Ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός αντιστρέφει την ίνωση μετά από καρδιακή προσβολή


Πανεπιστήμιο της Tsukuba: Ερευνητές από την Ιαπωνία αποκαλύπτουν ότι ίσως μόλις βρήκαν έναν τρόπο να αποκαταστήσουν την καρδιακή βλάβη σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.  Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba έδειξαν ότι η αλλαγή του προγραμματισμού των καρδιακών κυττάρων με τη ρύθμιση της έκφρασης μερικών βασικών γονιδίων μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστρέψει τη μόνιμη βλάβη που προκαλούν τα καρδιακά επεισόδια. Τα ενήλικα καρδιακά κύτταρα έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα να σχηματίζουν νέο καρδιακό ιστό, οπότε όταν ο καρδιακός μυς καταστρέφεται από καρδιακή προσβολή, οι κατεστραμμένες περιοχές γεμίζουν με άκαμπτο ουλώδη ιστό. Η παρουσία ουλώδους ιστού εξασθενεί τη λειτουργία της καρδιάς και οδηγεί σε αρρυθμίες, προοδευτική καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά θάνατο.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαναπρογραμματισμός των καρδιακών ινοβλαστών (CFs), του κυτταρικού τύπου που παράγει ουλώδη ιστό, σε καρδιομυοκύτταρα (CMs), ή φυσιολογικά κύτταρα του καρδιακού μυός, μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία στο πλαίσιο του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου”, λέει ο καθηγητής Masaki Ieda, κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν ο καρδιακός επαναπρογραμματισμός θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη λειτουργία σε μια κατεστραμμένη καρδιά με εγκατεστημένες ουλές”. Για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο η θεραπεία με ένα φάρμακο που ονομάζεται ταμοξιφαίνη θα ενεργοποιούσε την υπερέκφραση καρδιακών παραγόντων μεταγραφής, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιδίου που ονομάζεται Mef2c/Gata4/Tbx5/Hand2 (MGTH), για τον επαναπρογραμματισμό των ΚΦ σε ΚΜ. Στη συνέχεια προκάλεσαν καρδιακά επεισόδια στα ποντίκια και, ένα μήνα αργότερα, χορήγησαν στα ποντίκια ταμοξιφαίνη για να ενεργοποιήσουν την αλλαγή του κυτταρικού τύπου και να προσδιορίσουν την επίδρασή της στην καρδιά. “Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σαφή”, δηλώνει ο καθηγητής Ieda. “Σε αυτά τα ποντίκια, ο καρδιακός επαναπρογραμματισμός μετέτρεψε το ~2% των μόνιμων CFs σε CMs, βελτίωσε σημαντικά τη συστολή του μυοκαρδίου και μείωσε την ίνωση”.

Η λεπτομερής γενετική ανάλυση έδειξε ότι η υπερέκφραση της MGTH ενεργοποίησε την αναδόμηση του καρδιακού μυός και κατέστειλε τον σχηματισμό ουλώδους ιστού και τη φλεγμονή. Είναι σημαντικό ότι η προσέγγιση αυτή όχι μόνο απέτρεψε τον σχηματισμό πρόσθετου ουλώδους ιστού, αλλά και ανέστρεψε τον σχηματισμό καθιερωμένου ουλώδους ιστού. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο καρδιακός επαναπρογραμματισμός μπορεί να αποκαταστήσει τη μόνιμη βλάβη που προκαλεί το έμφραγμα, αναγεννώντας τον καρδιακό μυ και μειώνοντας την επιβλαβή ίνωση”, εξηγεί ο καθηγητής Ieda. Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές κλινικές θεραπείες διαθέσιμες για ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, αυτή η προσέγγιση άμεσου καρδιακού επαναπρογραμματισμού θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία. Η αναγέννηση του καρδιακού ιστού και η αντιστροφή της ουλής θα μπορούσαν όχι μόνο να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία σε αυτούς τους ασθενείς, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν μια πολλά υποσχόμενη λεωφόρο έρευνας για την υλοποίηση αυτής της θεραπείας για τους ασθενείς. Το άρθρο, “Ο άμεσος επαναπρογραμματισμός βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και αναστρέφει την ίνωση σε χρόνιο έμφραγμα του μυοκαρδίου”, δημοσιεύθηκε στο Circulation.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ