Ο Xiao Yang, από το Hunan Agricultural University στην Changsha της Κίνας και οι συνεργάτες του, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας στο διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν από 38 έως 72 ετών, έπασχαν από διαβήτη ένα έως 11 έτη και έκαναν χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή ενέσεων ινσουλίνης. Στη μελέτη συμμετείχαν και άτομα που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν έξι κύκλους πέντε ημερών διαλειμματικής δίαιτας περιορισμένων θερμίδων ακολουθούμενη από 10 ημέρες ελεύθερης διατροφής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, το 47,2% των διαβητικών και το 2,8% των μελών της ομάδας ελέγχου, πέτυχαν υποχώρηση του σακχάρου, που ορίζεται ως τα σταθερά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή όλων των αντιδιαβητικών φαρμάκων.
Το μέσο σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 5,93 και 0,27 κιλά στις δύο ομάδες, αντίστοιχα.
Συνολικά, το 44,4% των διαβητικών πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση του σακχάρου μετά από παρακολούθηση 12 μηνών, με επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 6,33%.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, το κόστος φαρμακευτικής αγωγής της ομάδας των διαβητικών ήταν κατά 77,22% χαμηλότερο.
«Το πρόγραμμα επέτρεψε σχεδόν στους μισούς συμμετέχοντες να επιστρέψουν σε μη διαβητικό επίπεδο σακχάρου και να διακόψουν τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων, αποτελέσματα που διήρκεσα για τουλάχιστον ένα χρόνο», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.