Διαβήτης: Ο καφές μειώνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στη εγκυμοσύνη


Ο εξάπλωση του διαβήτη τύπου 2 αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και ένας στους τρεις κατοίκους της Σιγκαπούρης έχει επί του παρόντος κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη στη διάρκεια της ζωής του. Αρκετές καρδιομεταβολικές επιπλοκές πρώιμης ζωής καθιστούν τον εντοπισμό πληθυσμών υψηλού κινδύνου και την εφαρμογή προληπτικών στρατηγικών για τον διαβήτη πρωταρχικής σημασίας.

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη.

Μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου είναι οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κοινώς γνωστό ως σακχαρώδης διαβήτης κύησης ή διαβήτης κύησης. Σε σύγκριση με τον γενικό υγιή γυναικείο πληθυσμό, αυτές οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Η τρέχουσα γνωστή έρευνα έχει βρει ότι, αντί για τεχνητά και ζαχαρούχα ποτά, η κατανάλωση δύο έως πέντε φλιτζανιών καφέ είτε έχει  καφεΐνη είτε όχι, την ημέρα είναι δυνητικά ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο για την καθυστέρηση της εμφάνισης ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα βιοενεργά συστατικά του καφέ, όπως οι πολυφαινόλες, που είναι φυσικά μικροθρεπτικά συστατικά των φυτών. Τα βιοενεργά συστατικά είναι τύποι χημικών ουσιών που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε φυτά και ορισμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, έλαια και δημητριακά ολικής αλέσεως και μπορεί να προάγουν την καλή υγεία.

Αυτό το κοινό και δημοφιλές ποτό φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, το κατά πόσον μπορεί να είναι ωφέλιμο για τις γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης παρέμεινε άγνωστο. Για να το διερευνήσει αυτό, ο καθηγητής Cuilin Zhang, Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου για την Ασιατική Γυναικεία Υγεία (GloW) και καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Yong Loo Lin School of Medicine, National University of Singapore (NUS Medicine), με την ομάδα της στο GloW, σε συνεργασία με το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), εξέτασαν τους ρόλους της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ μετά την περίπλοκη εγκυμοσύνη και τον επακόλουθο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Η ομάδα εξέτασε περαιτέρω την κατανάλωση καφέ με διαβήτη τύπου 2 αντικαθιστώντας τα κοινά ζαχαρούχα ποτά με καφέ. Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη, “Η συνήθης κατανάλωση καφέ και ο επακόλουθος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με ιστορικό διαβήτη κύησης – μια προοπτική μελέτη” δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 4.500 γυναίκες κυρίως λευκές συμμετέχουσες που είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης, για περισσότερα από 25 χρόνια, και εξέτασαν τις συσχετίσεις της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ με τον επακόλουθο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μεταξύ των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη τους, ανακαλύφθηκε ότι έχει γραμμική αντίστροφη συσχέτιση με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ με καφεΐνη, μεταξύ εκείνων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή λιγότερο, δύο έως τρία φλιτζάνια και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 10%, 17 %, και 53% αντίστοιχα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στη μελέτη τους. Ωστόσο, αυτό το μηδενικό εύρημα μπορεί να οφείλεται στον σχετικά μικρό αριθμό των γυναικών που κατανάλωναν καφέ χωρίς καφεΐνη, έτσι ώστε η μελέτη δεν μπόρεσε να εντοπίσει μια σημαντική συσχέτιση.

Το πιο σημαντικό, η αντικατάσταση των τεχνητά ζαχαρούχων και ζαχαρούχων ροφημάτων με καφέ με καφεΐνη μειώνει επίσης τον κίνδυνο, κατά 10% για ένα φλιτζάνι τεχνητά ζαχαρούχο ποτό και 17% για ένα φλιτζάνι ζαχαρούχο.» Μέχρι στιγμής, τα συνολικά ευρήματα δείχνουν ότι ο καφεϊνούχος καφές, όταν καταναλώνεται σωστά (δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά με πλήρη/υψηλά λιπαρά), θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε έναν σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής για συγκεκριμένο πληθυσμό», σημείωσε ο καθηγητής Zhang.

“Οι ωφέλιμοι ρόλοι του καφέ έχουν υποδειχθεί με συνέπεια σε διαφορετικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ασιατών. Ο καφές είναι μια δημοφιλής επιλογή ροφήματος στη Σιγκαπούρη, αλλά η τοπική κουλτούρα και οι συμπεριφορές κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, όπως μέθοδοι παρασκευής, συχνότητα κατανάλωσης και άλλα καρυκεύματα που περιέχονται Έτσι, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστούν οι ρόλοι της κατανάλωσης καφέ στο τοπικό πλαίσιο με σημαντικά αποτελέσματα για την υγεία», κατέληξε ο καθηγητής Zhang.

Προσθέτοντας στο σημείο του καθηγητή Zhang, ο Δρ Jiaxi Yang, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο GloW και στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο NUS Medicine, είπε: «Αν και ο καφές είναι μια δυνητικά πιο υγιεινή εναλλακτική στα ζαχαρούχα ποτά , τα οφέλη του καφέ για την υγεία ποικίλλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και την ποσότητα των καρυκευμάτων, όπως ζάχαρη και γάλα, που προσθέτετε στον καφέ σας.” Ο Δρ Yang αυτή τη στιγμή ηγείται της ομάδας εργασίας Nutrition and Lifestyle στο GloW.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ