Τα μελομακάρονα είναι από τις πιο δημοφιλείς λιχουδιές στην Ελλάδα τις γιορτές των Χριστουγέννων με την έντονη σπιτική μυρωδιά τους γεμάτη γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο να κάνουν κάθε σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα! Αυτά τα γλυκά μικρά ελληνικά μπισκότα μελιού (μελομακάρονα) ψήνονται εξαιρετικά γρήγορα, είναι πολύ διασκεδαστικά και εθιστικά! (Κουραμπιέδες: Πόσο χρόνο διαρκούν φρέσκοι προς κατανάλωση;)
Συστατικά
Για τα μελομακάρονα
- 150 g ψιλό σιμιγδάλι ( 5,3 ουγγιές , μισό φλιτζάνι )
- 500 γραμμάρια αλεύρι (μαλακό) ( 17,6 ουγγιές , 4 φλιτζάνια )
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού ( 3,5 ουγγιές , 1/3 φλιτζάνι )
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 100 γραμμάρια ζάχαρη ( 3,5 ουγγιές , 1/3 φλιτζάνι )
- 1 επίπεδη κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (σκόνη)
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
- 90 γραμμάρια νερό ( 3,2 ουγγιές , 1/3 φλιτζάνι )
- 125 g ελαιόλαδο ( 4,4 ουγγιές , 1/2 φλιτζάνι )
- 125 g φυτικό/ηλιέλαιο ( 4,4 ουγκιές , 1/2 φλιτζάνι )
- 50 γραμμάρια μέλι ( 1,8 ουγγιές , 3 κουταλιές της σούπας )
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Πώς να τα φτιάξετε
Το να φτιάξεις παραδοσιακά ελληνικά μελομακάρονα δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά πρέπει να προσέξεις τις παρακάτω μικρές λεπτομέρειες.
- Μην καταπονείτε υπερβολικά τη ζύμη
- Βουτάμε πάντα τα ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι
- Χρησιμοποιήστε σιμιγδάλι στη ζύμη
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μελομακάρονα
Όταν ετοιμάζετε τη ζύμη μελομακάρονα, είναι σημαντικό να μην την παρακάνετε . Αν ανακατέψετε τη ζύμη για πολλή ώρα, θα διαχωριστεί το λάδι από το μείγμα και θα προκύψει ένα μπισκότο που έχει πολύ λιπαρή γεύση. Απλά ζυμώστε ελαφρά με τα χέρια σας ή με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και η ζύμη να γίνει πραγματικά απαλή.
Βουτώντας τα μελομακάρονά σας στο σιρόπι
Το μυρωδάτο σιρόπι είναι το απόσταγμα των Μελομακάρονων. Για να βεβαιωθείτε ότι τα μελομακάρονά σας μουλιάζουν το σιρόπι μέχρι το τέλος, πρέπει να βυθίσετε τα καυτά μελομακάρονα, κατευθείαν από το φούρνο σε ένα κρύο σιρόπι ή σε θερμοκρασία δωματίου . Αυτό θα βοηθήσει τα μπισκότα να απορροφήσουν το σιρόπι και να γίνουν υγρά εσωτερικά.
Ξεκινήστε λοιπόν πάντα φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι σας . Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, το βγάζουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ξεκινήστε να φτιάχνετε τη ζύμη μελομακάρονα. Έτσι θα έχει κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμη η πρώτη σας παρτίδα μελομακάρονα.
Τέλος, θα πρέπει να μουλιάσεις τα μελομακάρονά σου στο σιρόπι για αρκετή ώρα για να μουλιάσει το σιρόπι. Αν σας αρέσουν τα ζουμερά και υγρά τα μελομακάρονά σας, αφήστε τα να απορροφήσουν λίγο ακόμα σιρόπι – 20 δευτερόλεπτα στο σιρόπι πρέπει να το κάνουν! Για να επιταχύνετε το ντύνισμα, ψήστε τα σε παρτίδες, ώστε όταν το ένα μαγειρεύει το άλλο να βυθιστεί στο σιρόπι μελιού.