Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Κανείς Ρώσος αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες


H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας εξασφάλισης συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 έχει ήδη αρχίσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα υποστήριξε πως η ΔΟΕ και η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν, ανεξαρτήτως υπό ποια σημαία. (Μακρόν προς την Εθνική Γαλλίας: «Ευχαριστούμε les Bleus, και τώρα το τρόπαιο»).

Όλα τα κυβερνώντα σώματα του αθλητισμού είχαν απαγορεύσει σε Ρώσους αθλητές ή ρωσικές ομάδες να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Τόμας Μπαχ», είπε ο Ζελένσκι καθώς πυκνώνουν οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ πως εντός των κύκλων του Ολυμπιακού Κινήματος υπάρχουν σκέψεις να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια στο Παρίσι.

«Πιο συγκεκριμένα μιλήσαμε για το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Κίνημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί να έχει σχέσεις με κράτη που τρομοκρατούν. Όλες οι ιδέες για το πώς μπορούν οι Ρώσοι εκπρόσωποι να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι ιδέες που επιτρέπουν σε όσους είναι ένοχοι για τρομοκρατία να πουν ψέμματα στην κοινωνία τους, ενώ ο κόσμος θα βλέπει πως γίνεται αποδεκτή η τρομοκρατία. Αυτό θα είναι ένα λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αν η ΔΟΕ επιτρέψει σε αυτούς που εκπροσωπούν τον πόλεμο και τον τρόμο να λάβουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις και επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους, θα έχει αποτύχει, θα είναι λάθος της. Δεν θέλω να πω πως υπάρχουν κρυφά κίνητρα πίσω από τέτοιες σκέψεις που αφορούν στην επιστροφή των Ρώσων, αλλά είναι σίγουρο πως κανείς δεν θα κλείσει τα μάτια και δεν θα μειωθεί η διεθνής πίεση προς τη χώρα που προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο».

«Όταν λαμβάνουμε», συμπλήρωσε, «αναφορές πως σκοτώνονται παιδιά όπως συνέβη σήμερα (σ.σ. χθες, 14/12) στη Χερσώνα ή ότι ισοπεδώνουν πόλεις στο Ντονμπάς όπως έκαναν στη Μαριούπολη, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως αν επιστρέψουν οι Ρώσοι αθλητές και αγωνιστούν υπό μια λευκή ή μια ουδέτερη σημαία – κάτι που θεωρούμε αδύνατο να συμβεί – τότε αυτές οι σημαίες θα είναι αιματοβαμμένες».

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ