Φοκάτσια με κάστανα, μπέικον και κρεμμύδια


Η φοκάτσα είναι πατητό ψωμί, που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στο φούρνο όσο και στη σχάρα. (Τα πιο σοβαρά λάθη που κάνεις με το ιταλικό φαγητό).

Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές παραλλαγές της φοκάτσα που διαφέρουν τόσο στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής όσο και στην ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων.

Οι κύριοι τύποι φοκάτσα είναι η κλασική φοκάτσα, επίσης γνωστή ως Γενοβέζικη φοκάτσα, φοκάτσα με κρεμμύδια, παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα από τη Ρέκκο (με την προσθήκη τυριού), γλυκιά φοκάτσα, πάντα μία παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα με σταφύλια, τυπικό της Φλωρεντίας και του Πράτο, φοκάτσα της Σούζα, φοκάτσα από τη Νοβέζε, χαρακτηριστικό του κάτω Πιεμόντε, φοκάτσα από το Μπάρι, χαρακτηριστικό της ομώνυμης πόλης, φοκάτσα από τη Μεσίνα, χαρακτηριστικό της Μεσίνα, Ενετική φοκάτσα, της περιοχής Βένετο, crescia (”κρέσα”, πασχαλινή πίτσα), της Μάρκε, κουλούρα, από τη Νότια Ιταλία αλλά κυρίως διαδεδομένη στη Σικελία, σκιατσάτα της Φλωρεντίας, χαρακτηριστικό της πόλης της Φλωρεντίας, στρατσάτα, ευρέως διαδεδομένη στη Βασιλικάτα η φοκάτσα από τη Ματέρα, βαστέντα, που προέρχεται από τη Σικελία, και πισαλαντρέα, χαρακτηριστικό της περιοχής Ιμπέρια.

Πολλοί τύποι φοκάτσα περιλαμβάνονται στα Παραδοσιακά ιταλικά αγροδιατροφικά προϊόντα από διάφορες περιοχές.

Πώς να παρασκευάσετε την φοκάτσια με κάστανα, μπέικον και κρεμμύδια

Υλικά – Μερίδες: 6

Για το προζύμι μαγιάς

  • 75 γρ. Aλεύρι
  • 75 ml νερό χλιαρό
  • 2 γρ. Μαγιά Στιγμής

Για τη ζύμη

  • 280 ml νερό
  • 400 γρ. Aλεύρι
  • 40 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 40 γρ. αλεύρι ολικής
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 8 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. ανθό αλατιού

Για το τελείωμα

  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 70 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. κάστανα προβρασμένα

Διαδικασία προετοιμασίας της φοκάτσια

Βήμα 1
Γρήγορο προζύμι: Βάζουμε το νερό, το Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά ώστε να έχουμε έναν χυλό. Αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί.

Βήμα 2
Ζύμη: Όσο περιμένουμε, βάζουμε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ εκτός από το αλάτι και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Έπειτα ενώνουμε το προζύμι και τη ζύμη, προσθέτουμε το αλάτι, δουλεύουμε τη ζύμη και, αφού ομογενοποιηθεί, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει λίγο.

Βήμα 3
Μόλις φουσκώσει, τη βάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί με τοιχώματα και προσεκτικά την ανοίγουμε με τα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει κι άλλο. Μόλις φουσκώσει, ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι, το μπέικον και τα κάστανα, αρκετό ελαιόλαδο και προσεκτικά με τα δάχτυλά μας κάνουμε ελαφριές τρύπες στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 17΄.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ