Για εγκληματικά λάθη στο σχολείο των Σερρών τα οποία στέρησαν τη ζωή στον 11χρονο μαθητή, έκανε λόγο στο Newsbomb.gr o πρόεδρος Συντηρητών Καυστήρων Σερρών Γιώργος Κοτσανπαπάς
Μια ημέρα μετά την κηδεία του 11χρονου παιδιού στις Σέρρες, που έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου, τα ερωτήματα για την ανείπωτη τραγωδία πληθαίνουν.
Το «μπαλάκι» των ευθυνών αλλάζει συνεχώς πλευρές κι ενώ οι δύο υπεύθυνοι του έργου μετατροπής του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας, μετά τη σύλληψή τους αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος Συντηρητών Καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς παρέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη και κόστισαν τη ζωή σε έναν μικρό παιδί.
«Η βάνα καλώς έκλεισε αλλά έπρεπε να διασφαλίστει η μη λειτουργεία του καυστήρα. Δεν θα σκάσει ο λέβητας αν οι βάνες δεν είναι ανοιχτές, ούτε μια στο εκατομμύριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοτσανπαπάς.
Σύμφωνα δε με τον κ. Κοτσανπαπά ο εργολάβος δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει στο σχολείο για να εκτελέσει τις εργασίες ωστόσο υπέπεσε σε ένα εγκληματικό σφάλμα.
«Εγώ αυτή τη στιγμή έχω μια βλάβη σε ένα δημοτικό σχολείο να μην πάω; Δεν πρέπει να αφήσω τα παιδιά να παγώσουν. Αυτός γιατί να μην πάει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα σχολείο με 200 παιδιά. Πρέπει να κλείσω μια βάνα, να ανοίξω ένα διακόπτη και να ανάψει η θέρμανση , γιατί να μην πάω; Απλά να μην κάνω λάθη και εγκλήματα. Αυτός έκανε έγκλημα», ανέφερε συγκεκριμένα
Συνέχισε λέγοντας ότι το λεβητοστάσιο δεν τηρούσε τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θα επηρέαζε τη σφοδρότητα της έκρηξης:
«Δεν είχε τις προδιαγραφές το λεβητοστασίου, ο χώρος δεν ήταν άνετος. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Η έκρηξη αυτή πάλι την ίδια ζημιά θα έκανε. Εγώ θα δω την έκρηξη, τα υπόλοιπα θα τα εξετάσει ο εισαγγελέας», δήλωσε.
Μάλιστα όπως είπε το λεβητοστάσιο βρισκόταν στο πίσω μέρος του σχολείο σε ένα χώρο που ήταν περιφραγμένος για να μην πηγαίνουν παιδιά. Αλλά εκ των υστέρων δίπλα του κατασκευάστηκε ένα υπόστεγο για να πηγαίνουν τα παιδιά όταν βρέχει. «Κακώς παίζανε σε εκείνο το σημείο οι μαθητές αλλά το θέμα είναι ότι ένα λάθος κόστισε τη ζωή του παιδιού», σχολίασε.
Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη
Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε λεβητοστάσιο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο (6 και 10 ετών).
Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου είναι ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο συγκεκριμένο σχολείο και ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος.
Οι δύο υπεύθυνοι του έργου κλήθηκαν να απολογηθούν προανακριτικά και σε βάρος τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης (κατά συρροή) και της έκρηξης- όλες εξ αμελείας.
Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στον φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 11χρονου
Το απόγευμα της Τρίτης (6/12), η οικογένεια του μικρού Βασίλη τον αποχαιρέτησε για τελευταία φορά στο Α’ νεκροταφείο Σερρών, εκεί όπου ξεχείλιζαν ο πόνος, η θλίψη και η οργή για τον θάνατο του 11χρονου αγοριού.
Τραγικές φιγούρες οι δύο του γονείς, με την οικογένεια να έχει μετακομίσει μόλις έναν χρόνο στις Σέρρες από την Αθήνα, αλλά και οι συμμαθητές του που συγκλόνισαν με το μήνυμα που έστειλαν για τον αδικοχαμένο φίλο τους.
Μαζί με την οικογένεια, πενθεί και όλη η πόλη των Σερρών. Οι σημαίες στο δημαρχείο κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλα τα σχολεία έμειναν κλειστά. Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος της οικογένειας επιμένει στην απόδοση ευθυνών αναφέροντας ότι κάποιοι μετέτρεψαν σε ωρολογιακή βόμβα το σχολείο.
Δήμαρχος Σερρών στο Νewsbomb: Οργή για τον εργολάβο και τον διευθυντή
Έξαλλος με τον εργολάβο αλλά και τον διευθυντή του σχολείου δηλώνει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης για την έκρηξη που σημειώθηκε και είχες ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας μαθητής.
Συγκεκριμένα για τον εργολάβο τόνισε ότι «έκανε εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει τον δήμο ενώ απαγορεύεται από την μεταξύ μας σύμβαση».
Όσο για τον διευθυντή ο κ. Χρυσάφης αναφέρει ότι δεν έπρεπε να δώσει την άδεια στον εργολάβο να εισέλθει χωρίς την έγκριση του δήμου στο σχολείο.
«Αυτές οι δύο σοβαρές παραλείψεις είναι οι βασικές πηγές της τραγωδίας», δηλώνει ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι η τοπική καινωνία και ο ίδιος «είναι συγκλονισμένοι και συντεντριμμένοι για το τραγικό συμβάν».
Ξεκαθάρισε δε ότι η ευθύνη για την επίβλεψη του έργου στο σχολείο ανήκει στην ανάδοχο εταιρεία και όχι στον δήμο.
Τόνισε δε ότι στην περίπτωση που ο εργολάβος ενημέρωνε για εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο, δε θα του δινόταν ποτέ τέτοια άδεια από τον δήμο.
«Δεν ενημέρωσε κανείς τον δήμο ότι έγιναν οι εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργούσε. Οι εργασίες αυτές γίνονται εκτός ωρών λειτουργίας, πέρα από έκτακτες περιπτώσεις που απαιτείται άδεια από τον δήμο. Δεν υπάρχει τέτοια έγγραφη άδεια, την οποία δεν υπήρχε περίπτωση να δίναμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Έκανε γνωστό μάλιστα ότι επικοινώνησε με τον πατέρα του αδικοχαμένου μαθητή: «Ήταν η πιο δύσκολη επικοινωνία που έχω κάνει ποτέ. Με παρακάλεσε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Εγώ του έδωσα τον λόγο μου και θα τον τηρήσω».
Τα 4 λάθη πίσω από τη φονική έκρηξη
Χθες Τρίτη, μιλώντας στο Newsbomb.gr o τεχνικός ασφαλείας των Δήμων της Αθήνας και ενεργειακός σύμβουλος, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, εκτιμά ότι έγιναν σφάλματα κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο λεβητοστάσιο του σχολείου αλλά και μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν.
Έμειναν κλειστές οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου
Το κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως να προκάλεσε την έκρηξη σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου, που ήδη υπήρχε στο λεβητοστάσιο, έμειναν κλειστές με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία.
«Επειδή γινόντουσαν εργασίες για να γίνει η μετακύληση των νερών από τον λέβητα πετρελαίου στη γεωθερμικής αντλία οι βάνες έμειναν κλειστές, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το νερό μέσα στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης του λέβητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα ανεβαίνουν οι πιέσεις. Συνεπώς κάποια στιγμή δημιοργήθηκαν συνθήκες εκρηκτικού μείγματος. Μιλάμε για τεράστια έκρηξη σαν να είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά»
Τα συστήματα ασφαλείας του λέβητα δεν λειτούργησαν
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι τα συστήματα ασφαλείας, του υφιστάμενου λέβητα (θερμοστάτης ασφαλείας, εκτονωτικές βαλβίδες) θα έπρεπε κανονικά, εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν, να αποσοβήσουν την έκρηξη.
«Τα συστήματα αυτά όταν καταλάβουν ότι όταν δεν πάει καλά, όπως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχει ένας αυτοματισμός ο οποίος δίνει την εντολή στον καυστήρα να μην γίνει η καύση. Εδώ έγινε αυτό; Αυτό δεν έχει απαντηθε. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν;».
Το λεβητοστάσιο δεν ήταν πυροπροστατευμένο
Πέρα από τα μηχανικά ατοπήματα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι πυροπροστατευμενος ο χώρος και να μην βρίσκεται στο προαύλιο δίπλα στα παιδιά
«Είναι δυνατόν να παίζει το παιδί έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου και η πόρτα να έρχεται σε άμεση επαφή με τα παιδιά που προαυλίζονται. Εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, ακόμα και όλα να πηγαίνανε καλά, είναι δυνατόν τα παιδιά να βλέπουν την πόρτα ενός λεβητοστασίου που υποτίθεται πρέπει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Αυτά πρέπει να τα ελέγχουν και οι δήμοι. Δεν υπήρχε υπόγειο στο κτίριο ώστε ακόμα κι αν γίνει έκρηξη να μην έχει επαφή με κανένα παιδί και κανένα δάσκαλο;», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης
Είναι απαραίτητο, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, τα σχολεία να διαθέτουν πιστοποιητικό προσταασίας και είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτό.
Οι εργασίες σε χώρο υψηλής επικινδυνοτητας
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης σε κάθε περίπτωση οι εργασίες στο λεβητοστάσιο έπρεπε να γίνουν σε μη εργάσιμες ώρες, καθώς αυτό ανήκει σε χώρους υψηλής επικινδυνοτητας
«Δεν γινόταν ελαιοχρωματισμοί, ούτε χάλασε η βρύση», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται παρουσία μηχανικού του δήμου.