Τέσσερα κακουργήματα που αφορούν σε υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνούν οι εισαγγελικές Αρχές αναφορικά με τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου». (Η προθεσμία στον πατέρα Αντώνιο και οι καταθέσεις).
Για τα πρώτα δύο αδικήματα απαιτείται έγκληση.
Δηλαδή, θα πρέπει το νέο ΔΣ της «Κιβωτού του Κόσμου» να υποβάλει έγκληση εντός 3 μηνών από τον εντοπισμό ενδεχόμενης διάπραξης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος της οργάνωσης.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί εντός της προθεσμίας που μετρά από την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου με την Εισαγγελία να μη δεσμεύεται να αρχίσει από τώρα την έρευνά της για αυτά τα αδικήματα. Τα υπόλοιπα αδικήματα, επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα, διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Ήδη, με παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωάννη Σέβη, ο οποίος θεωρείται εξειδικευμένος σε οικονομικά σκάνδαλα προς την Οικονομική Αστυνομία θα πρέπει να διενέργηθουν συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να ριχθεί φως στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου,» του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και ακόμα 9 προσώπων.
Συγκεκριμένα βάσει της παραγγελίας του κ. Σέβη στην Οικονομική Αστυνομία θα διενεργηθεί:
- Φορολογικός έλεγχος την τελευταία 5ετία.
- Γνωστοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου.
- Έρευνα για το εάν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις
- Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία 5ετία τόσο της “Κιβωτού του Κόσμου” όσο και 11 φυσικών προσώπων. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα, μέλη της οικογένειας τους και μέλη των ΔΣ του Οργανισμού που έχουν εναλλαχθεί όλο αυτό το διάστημα.
- Στο άνοιγμα των λογαριασμών για τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται και κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν εντοπιστεί στην κατοχή τους.
Η απομάκρυνση του πατρός Αντωνίου
Με εισαγγελική εντολή, η οποία έγινε γνωστή χθες (1/12), ο πατέρας Αντώνιος και το στενό του περιβάλλον απομακρύνονται εντελώς από τις δομές της οργάνωσης, καθώς τους απαγορεύτηκε να πλησιάζουν τους χώρους της «Κιβωτού του Κόσμου».
Η εισαγγελική εντολή για απαγόρευση προσέγγισης στις δομές στηρίζεται σε διάταξη του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εισαγγελέα ανηλίκων, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων.
Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ισχύ 90 ημερών, ωστόσο μπορεί να επικυρωθεί με νέα δικαστική απόφαση.
Αυτό σημαίνει ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση ούτε στο χώρο όπου διέμενε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης στον Κολωνό.
Συμπληρωματική κατάθεση από τον 19χρονο
Η κίνηση αυτή έγινε για να διασφαλιστούν τα παιδιά που παραμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων προχωρούν την έρευνά τους προς κάθε κατεύθυνση.
Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, οι εισαγγελείς ανηλίκων έλαβαν συμπληρωματική κατάθεση από τον 19χρονο, ο οποίος ήταν αυτός που κατήγγειλε τη σεξουαλική του κακοποίηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού και άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» της υπόθεσης.
Ο νεαρός έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι και άλλα παιδιά έχουν πέσει θύματα μελών της ΜΚΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο Αύγουστο μίλησε τηλεφωνικά με μια κυρία που είναι στο Βόλο, που του είπε ότι το στέλεχος της Κιβωτού κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιό του με ένα παιδί που τώρα είναι στην Α’ Γυμνασίου.
«Επειδή τον ξέρω είμαι σίγουρος ότι του κάνει τα ίδια» είχε αναφέρει.
Υπό άκρα μυστικότητα, κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων μετέβη στη δομή του Βόλου και πήρε κατάθεση από τον μαθητή αυτό.
Στόχος των Αρχών είναι να «ξεκλειδώσουν» το παιδί αυτό, που κατά πληροφορίες δεν επιβεβαίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση, και να αποκαλύψουν την αλήθεια -όποια και αν είναι αυτή.
Κατάθεση στους Εισαγγελείς Ανηλίκων έδωσε και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού που βρισκόταν στην Ολλανδία, ο οποίος μίλησε για τη σωματική του κακοποίηση από στελέχη του ιδρύματος.
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται και οι υπέρογκες δωρεές και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έχουν εντοπιστεί από την οικονομική αστυνομία σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στη δομή του Κολωνού.