Αισιόδοξοι ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Εύβοια και έγινε αισθητός και στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ο κύριος σεισμός εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός διατυπώνοντας την πεποίθηση πως η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.
«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.
Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.
Αισιόδοξος όσον αφορά τη σεισμική διέγερση που καταγράφηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή της Εύβοιας εμφανίζεται και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουμε στον χώρο ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε ισχυρούς σεισμούς.
«Το γεγονός ότι παλαιότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί 30 με 40 χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα» είπε, προσθέτοντας ότι οι σημερινές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικροδιέγερση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία.
Όσον αφορά τη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32, εκτίμησε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: στις 07:23, με μέγεθος 4,1 και στις 07:24, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται.
Επίσης, ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.
Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επισήμανε ότι η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους.
Ο σεισμός έγινε σε περιοχή που δεν έχουμε κάποιο γνωστό ρήγμα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Καθηγητή Σεισμολογίας, κ. Τσελέντη «η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μια δυο μέρες και θα είναι έντονη. Δηλαδή θα έχουμε γεγονότα στην περιοχή γι΄αυτό και οι κάτοικοι καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό».
Ο κ. Τσελέντης εμφανίζεται καθησυχαστικός και δήλωσε πως «πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα» και πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. Η δράση στην περιοχή ξεκίνησε εδώ και περίπου 20 ώρες, με μικρότερους σεισμούς».
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αθήνα είχε ένταση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,8 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 9χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,2 χιλιόμετρα.
Και δύο ακόμη δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ
Περίπου μια ώρα μετά από τη δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο ακόμη δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Πιο συγκεκριμένα, στις 7:23 σημειώθηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.
Κλειστά τα σχολεία σε Κάρυστο, Κύμης – Αλιβερίου
Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, μετά από το σεισμό 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Εύβοια αλλά και το «χορό» των μετασεισμών.
Νωρίτερα, o Δήμαρχος Καρύρστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι με απόφαση του δήμου «τα σχολεία στην Κάρυστο θα παραμείνουν κλειστά μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ» αλλά και τις δονήσεις που ακολούθησαν στην Εύβοια.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους ενώ δεν έχουν σημειωθεί ζημιές» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δονήσεις ήταν αισθητές από χθες το βράδυ, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.