Σε φιάσκο εξελίσσεται η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας


Διαβάζουμε την είδηση: «Σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής για την ενίσχυση τους πρόκειται να τοποθετηθούν και οι 600 «πανεπιστημιακοί αστυνομικοί» που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους σε περίπου τρεις εβδομάδες… και όχι σε Τμήματα που βρίσκονται κοντά σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου), έτσι ώστε να στελεχώσουν τις πρακτικά ανύπαρκτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι), για τις οποίες και προσελήφθησαν».

Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε όσοι είχαμε τις επιφυλάξεις μας και προτείναμε εναλλακτικές λύσεις (βλ. άρθρο μας-Ιανουάριος 2021-με τίτλο «Ενδοπανεπιστημιακή βία και αστυνόμευση: Η αναγκαιότητα ύπαρξης και ο χαρακτήρας της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας»!!!». Γιατί απέναντί μας είχαμε τον μονιμά της δημόσιας τάξης, το γνωστό asset (με τους «άσχετους» κολλητούς παρατρεχάμενους συμβούλους), που τα ήξερε όλα!!!

Είχαμε τονίσει (με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει μάλλον δυστοπική) τις αναμενόμενες αντιδράσεις, θεμελιωμένες κυρίως σε ιδεοληπτικές προκαταλήψεις, αφού προέρχονταν από τα ίδια άτομα, που τόσα χρόνια ασκούν ή υποστηρίζουν τις ενέργειες της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, που τις θεωρούν ως πράξεις «πολιτικού ακτιβισμού» και επομένως ότι, το εγχείρημα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία.

Προτείναμε λοιπόν την ίδρυση και λειτουργία των Ο.Π.Π.Ι. ως Μονάδων των ΑΕΙ υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των Πρυτανικών Αρχών και οι οποίες θα στελεχωθούν με δικό τους προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.1339/1983 (και με τον ορισμό «αστυνομικού συνδέσμου»). Επιπλέον τονίσαμε την οργανωτική «ανωμαλία» με την τάση δημιουργίας αυτοτελών Ομάδων-Σωμάτων μέσα στους κόλπους της ΕΛ-ΑΣ, αφού η πολυδιάσπαση των Υπηρεσιών της δεν ευνοεί την ενότητα της προσταγής και την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης είχαμε τονίσει το πρόβλημα με την πρόσληψη πτυχιούχων ως Ειδικών Φρουρών (βλ. άρθρο μας-Ιούλιος 2021- με τίτλο «Γιατί η πρόσληψη πτυχιούχων ως Ειδικών Φρουρών αποτελεί μειονέκτημα;;;», που θεωρήθηκε επιτυχία και προκάλεσε θριαμβολογίες (για εμάς ήταν το «άλλοθι» μιας λανθασμένης πολιτικής)!

Τονίσαμε ότι για την άσκηση καθηκόντων φυλάκων εγκαταστάσεων και προσωπικού ασφαλείας δεν είναι αναγκαίο το πτυχίο ΑΕΙ. Γιατί το να έχει κάποιος περισσότερα προσόντα από αυτά, που απαιτεί η θέση του, αποτελεί μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα. Είναι αυτό που λέγεται overqualification. Τι θα γίνει τώρα με αυτούς; Από την πρώτη μέρα δεν θα λένε, ότι είναι πτυχιούχοι και θα ζητάνε να γίνουν Αρχιφύλακες και Αξιωματικοί; Ήδη όσοι κατετάγησαν, το έκαναν γιατί πίστευαν, ότι τελικά θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις της ΕΛ-ΑΣ (πράγμα που γίνεται). Τόσο προβλέψιμο!!!

Ποια είναι επομένως η πολιτική δημόσιας τάξης, ειδικότερα όσον αφορά το προσωπικό; Η ανομοιογένεια και οι διαφοροποιήσεις των προσόντων ακόμη και μεταξύ της ίδιας κατηγορίας προσωπικού αποδεικνύουν τη σύγχυση και το έλλειμμα στρατηγικής και εν τέλει μια ανερμάτιστη πολιτική!!!

Στο ζήτημα επανήλθαμε με νέο άρθρο μας- Ιανουάριος 2022- με τίτλο «Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας;;;», όταν κατατέθηκε και η πρόταση για την ανάθεση της φύλαξης σε Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (το ότι συνδικαλιστής των Ειδικών Φρουρών τη θεωρούσε-στο πλαίσιο προφανώς συντεχνιακής λογικής- «ανοησία», το αφήσαμε ασχολίαστο).

Είχαμε τονίσει, ότι σε κάθε περίπτωση οι Πρυτανικές Αρχές δεν μπορεί να μείνουν «εκτός του παιγνιδιού». Όχι μόνο για νομικούς, αλλά και (κυρίως) ουσιαστικούς λόγους. Γιατί έπρεπε (πρέπει) να αναλάβουν τις ευθύνες, που τους αναλογούν. Η ΕΛ-ΑΣ μπορεί να παρεμβαίνει συμπληρωματικά (αυτεπάγγελτα) στο πλαίσιο της αποστολής της και με δεδομένο, ότι τα Πανεπιστήμια αποτελούν δημόσιο χώρο και το άσυλο έχει καταργηθεί.

Και είχαμε προβλέψει, ότι «η επιλογή της διοίκησης του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ δυστυχώς θα αποδειχθεί-για άλλη μια φορά-εσφαλμένη αν όχι τραγική» (και προσθέτει νέα «ένσημα αποτυχίας» στο βιογραφικό της). Τώρα το διαπιστώνουμε όλοι μας!

Η «πολιτική αστοχία» είναι προφανής και η «ζημιά» έχει γίνει! Δυστυχώς!

Το κείμενο εστάλη στο inbox του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης

Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α., Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των συντακτών στην κατηγορία “Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ” δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται με τις απόψεις του εκδότη και της συντακτικής ομάδας του Policenews


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ