Ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα δεν είναι ακόμα γνωστός. Η Αρχή Ξεπλύματος μαύρου χρήματος ξεκινά έλεγχο τόσο στα οικονομικά της οργάνωσης όσο και στα οικονομικά των υπευθύνων της δομής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA η Κιβωτός του Κόσμου είχε πλεόνασμα κάθε έτος που κυμαίνονταν από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα φαίνεται να έχουν δύο μεζονέτες. (Παγώνει τη τη δωρεά του σπιτιού της στην Κιβωτό του Κόσμου η Δήμητρα Κατσαφάδου).
Οι αντικειμενικές και η πραγματική αξία των δύο μεζονετών
Το ένα σπίτι εξ’ αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει -προφανώς- την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ.
Τριπλάσια η αγοραία αξία της μεζονέτας σε σχέση με την αντικειμενική
Το έγγραφο του συμβολαιογράφου προσδιορίζει τις αντικειμενικές αξίες στο ποσό των περίπου 70.000 ευρώ το 2005.
Κατάργηση κάθετης ιδιοκτησίας, υπολογισμός φόρου επί της αξίας των υπαρχόντων κτισμάτων εξ ευρώ 67.736,15. Νέα σύσταση διαιρεμένης κάθετης ιδιοκτησίας, διανομή υπαρχόντων κτισμάτων αξίας ευρώ, 66.661,06 και 68.811,24 και πώληση και μεταβίβαση ιδανικού μεριδίου ημίσεως εξ ‘ αδιαιρέτου του οικοπέδου που αναλογούν στο δεσμευμένο τμήμα του οικοπέδου αξίας ευρώ 3.868,92.
Η αγοραπωλησία και δεύτερης στη Βραυρώνα
Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και αυτή και μάλιστα τριώροφη στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ.
Πώληση σε άτομο του στενού περιβάλλοντος
Το άλλο ακίνητο που τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας είναι μία ακόμα μεζονέτα, στη Βραυρώνα αυτήν τη φορά.
Αυτό το ακίνητο σύμφωνα με μαρτυρίες και έγγραφα είχε πωληθεί στον πατέρα Αντώνιο και στη συνέχεια ξαναπωλήθηκε, αυτή τη φορά σε άτομο που εργαζόταν στη δομή και ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα…
«Μας έκανε εντύπωση στην επαφή μας η Πρεσβυτέρα. Είχε πολύ ροζιασμένα χέρια. Από την πολλή δουλειά. Ο πατέρας ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Η συναλλαγή μας ήταν άψογη. Πλήρωσε, έφυγε» δηλώνουν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.
Το επόμενο έτος, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο – εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την… προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.
Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, τα χρήματα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως είναι η «Κιβωτός του Κόσμου», δεν ελέγχεται από κάποια δημόσια υπηρεσία, όπως συμβαίνει με όσους φορείς ανήκουν στην γενική κυβέρνηση, στις οποίες ελέγχους κάνει η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), καθώς πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως ουδείς γνωρίζει πού πάνε οι χορηγίες που δίνονται από τους απλούς πολίτες και τις επιχειρήσεις, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά εν προκειμένω, που στηρίζει η Κιβωτός του Κόσμου.
Σήμερα πια το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να ξεκινήσει φορολογικό έλεγχο, καθώς οι μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, τόνισε πως «θα ήθελα η διοίκηση που θα αναλάβει να δούμε τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση».