27 Νοεμβρίου 2024

Καισαρική: Πώς επηρεάζει τα αντισώματα στα βρέφη


Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να μην έχουν τόσο δυνατή ανοσολογική ανταπόκριση σε κάποια παιδικά εμβόλια σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Αυτό έδειξε έρευνα Σκωτσέζων επιστημόνων

Τα επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να ελεγχθούν στο αίμα ή στο σάλιο. Τα μωρά που γεννήθηκαν κολπικά είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο σάλιο τους μετά από το εμβόλιο για την πνευμονία στο ένα έτος και το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο στους 18 μήνες, έδειξε μια νέα μελέτη.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους δεν αποτελούν λόγο παράλειψης των υποχρεωτικών εμβολίων.

«Τα εμβόλια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε το παιδί σας από ασθένειες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, κλινική συνεργάτιδα και σύμβουλος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, Debby Bogaert.

«Αν και παρατηρήσαμε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι δύο ομάδες μωρών στα εμβόλια, υπήρχε ακόμα αρκετή ανοσολογική απόκριση και στις δύο ομάδες για να είναι προστατευμένα έναντι των λοιμώξεων» είπε.

Δεν μπορούν επίσης να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το εάν τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες ιώσεις όπως Covid-19, γρίπη ή αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), οι οποίες κυκλοφορούν τώρα.

«Η έρευνά μας επικεντρώθηκε μόνο σε εμβόλια που χορηγούνται σήμερα στην πρώιμη παιδική ηλικία και προστατεύουν από ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη μηνιγγίτιδα», είπε η Bogaert.

Καισαρική και ανοσοποιητικό σύστημα

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού και οι συστάσεις διαφέρουν από αυτές στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τα βρέφη να λαμβάνουν τέσσερις δόσεις του εμβολίου κατά της πνευμονίας στους 2, 4, 6 και 12-15 μήνες. Το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο δεν γίνεται συνήθως στα βρέφη στις ΗΠΑ.

Εκτός από τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο σάλιο κατά της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας, τα βρέφη που γεννήθηκαν μέσω κολπικού τοκετού εμφάνισαν αλλαγές στα καλά και κακά βακτήρια του εντέρου που συνδέονταν με καλύτερη απόκριση αντισωμάτων στα δύο εμβόλια.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν ότι η οδός του τοκετού μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του μωρού στο εμβόλιο, δήλωσε ο Δρ. Paul Krogstad, καθηγητής παιδιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

«Τα αντισώματα που παράχθηκαν από αυτά τα δύο εμβόλια, ήταν τα υψηλότερα σε βρέφη που θήλασαν και γεννήθηκαν κολπικά», δήλωσε ο Krogstad.

«Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν αν θα θηλάσουν ή θα δώσουν γάλα με μπιμπερό, αλλά ο τρόπος τοκετού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι είναι πιο ασφαλές για τη μητέρα και το βρέφος», είπε.

Είναι σημαντικό ότι η νέα μελέτη δεν υποστηρίζει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή θα αρρωστήσουν περισσότερο ή θα νοσήσουν πιο βαριά, κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί με το εμβόλιο.

«Λέει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένο να παράγει αντισώματα που μπορούμε να μετρήσουμε στο εργαστήριο», είπε ο Κρόγκσταντ.

Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την υγεία του βρέφους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ