Guardian: Υπό τον κίνδυνο λιμού 25 εκατ. Νιγηριανοί λόγω πλημμυρών


Υπό την απειλή του λιμού βρίσκονται 25 εκατ. Νιγηριανοί το 2023 – Οι αγρότες στη πλημμυρόπληκτη Νιγηρία αναζητούν υποστήριξη για την καταπολέμηση της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης – Η Δυτική Αφρική αντιμετωπίζει τη χειρότερη διατροφική κρίση της δεκαετίας σύμφωνα με την Oxfam – Έρευνες δείχνουν ότι οι πρόσφατες πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια 35% στην παραγωγή τροφίμων 

Υπό τον κίνδυνο του λιμού βρίσκεται η Νιγηρία μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες κάτι που φαίνεται αναπόφευκτο αν – σύμφωνα με τον Guardian – η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν λάβει επείγοντα μέτρα.

«Η μαζική καταστροφή γεωργικών εκτάσεων από τις πρόσφατες πλημμύρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση πείνας το 2023. Εκτός από τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι αγρότες και οι επιχειρηματίες αγροτικών προϊόντων, η καταστροφή εκτιμάται ότι θα φέρει 25,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε 26 πολιτείες σε οξεία επισιτιστική κρίση μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του επόμενου έτους».

Αυτή η εκτίμηση διατυπώθηκε στην έκθεση «Cadre Hamonise» για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η έκθεση αποκάλυψε ότι αυτή την στιγμή σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης βρίσκονται περίπου 17 εκατομμύρια Νιγηριανοί, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων και των παλιννοστούντων στις πληγείσες περιοχές. Όμως ο αριθμός των κατοίκων που κινδυνεύουν μπορεί να αυξηθεί στα 25,3 εκατομμύρια άτομα αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα «για να σωθεί η κατάσταση».

Οι βασικοί παράγοντες της πιθανής αύξησης του αριθμού των θυμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνουν ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε γεωργικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ζώα. Όλα αυτά έχουν σαν επακόλουθο την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα αλλά και στα γεωργικά εφόδια.

Σύμφωνα με την Oxfam, η Δυτική Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη επισιτιστική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, με 27 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται υπό την απειλή του λιμού λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών.

Στα έγγραφα της Oxfam που έχει στην κατοχή του ο Guardian, η Οργάνωση συμβούλεψε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μέτρα τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να επενδύσει σε ισχυρά και αποδεδειγμένα μέτρα που μειώνουν την ανισότητα, όπως καθολικά συστήματα κοινωνικής προστασίας, για την αντιμετώπιση του άμεσου πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων.

«Οι κυβερνήσεις, οι χορηγοί και οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να εξισορροπήσουν εκ νέου τη κατάσταση στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των αγροτών και των εργαζομένων που παράγουν τρόφιμα γίνονται σεβαστά. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη στήριξη στους αγρότες και στους εργαζομένους στη γεωργία για την επέκταση της βιώσιμης εγχώριας και τοπικής παραγωγής τροφίμων.

Αυτό θα μείωνε την εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που προκαλεί διακοπές εφοδιασμού και διακυμάνσεις τιμών. Είναι σημαντικό οι αγρότες μικρής κλίμακας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος να υποστηρίζονται ώστε να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, υποδομές, εισροές και αγορές και να προστατεύονται τα δικαιώματα γης τους», αναφέρει η Oxfam.

Η έκθεση του FAO αποκάλυψε ότι ορισμένα τοπικά συμβούλια σε Adamawa, Borno και Yobe βιώνουν αυτήν τη στιγμή κρίση στην κατανάλωση τροφίμων, αναφέροντας ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους λόγω των κραδασμών της αγοράς και της αύξησης στις τιμών των τροφίμων.

Αποκάλυψε δε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά σε Borno, Yobe, Adamawa, Katsina, Zamfara, Sokoto και Kaduna έχουν υιοθετήσει στρατηγικές αντιμετώπισης βιοπορισμού σε επίπεδο κρίσης, ενώ κατά την προβλεπόμενη περίοδο, αυτές οι περιοχές πιθανότατα θα καταφύγουν σε πιο αυστηρές στρατηγικές που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξάντληση των μέσων διαβίωσης, εκτός εάν συνεχιστεί η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική δράση.

Στον απόηχο των πλημμυρών, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (AFDB), Δρ. Akinwumi Adesina, είχε επίσης τονίσει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα.

Μάλιστα ο Adesina αποκάλυψε ότι η αφρικανική μονάδα παραγωγής τροφίμων έκτακτης ανάγκης παρείχε 134 εκατομμύρια δολάρια στη Νιγηρία, επιπλέον της υποστήριξης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (JICA) με 110 εκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας συνολικά 244 δολάρια εκατομμύρια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τροφίμων έκτακτης ανάγκης στη Νιγηρία.

Χωρίς αμφιβολία, οι πρόσφατες πλημμύρες σε 31 πολιτείες της ομοσπονδίας είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην εύθραυστη κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

Αν και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας, δεν έχει καταλήξει ακόμη στον ακριβή αριθμό των γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να τους παράσχει βοήθεια για να αναπληρώσουν τις απώλειές τους.

Οι πλημμύρες στην Πολιτεία Nasarawa έπληξαν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής ρυζιού της χώρας – τις φάρμες ρυζιού Olam.

Η πλημμύρα βύθισε τις εκμεταλλεύσεις ρυζιού έκτασης 4.500 εκταρίων, καταστρέφοντας καλλιέργειες αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πλημμύρα κατέστρεψε επίσης υποδομές όπως αναχώματα, κανάλια και άλλες εγκαταστάσεις αξίας περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ