Κάπνισμα Διακοπή: Οι καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών παρουσίασαν πλήρη “αντιστροφή του κινδύνου” σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα εθνική μελέτη. Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν επίσης το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος για όσους είναι άνω των 35 ετών. Ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου που συνδέεται με το κάπνισμα μειώθηκε κατά: 90% για όσους διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 45 ετών – 66% για όσους το έκοψαν στις ηλικίες 45 έως 64 ετών “Ο απομακρυσμένος χαρακτήρας των συνεπειών για την υγεία των νέων καπνιστών αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες που προσπαθούν να παρακινήσουν τη διακοπή του καπνίσματος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Χωρίς έναν εγγύς στόχο, είναι δελεαστικό για τους καπνιστές να εγκαταλείψουν μια προσπάθεια διακοπής με γνώμες όπως, ”δεν χρειάζεται να το κάνω τώρα”, έγραψε σε σχόλιο ο John P. Pierce, PhD, διευθυντής για τις Επιστήμες Πληθυσμού στο Κέντρο Καρκίνου Moores του UC-San Diego.
Οι σημερινοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα που οι ερευνητές ονόμασαν “μη καπνιστές”, οι οποίοι ορίστηκαν ως καπνιστές που κάπνιζαν λιγότερα από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο JAMA Network Open, αφορούσε 551.388 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το CDC από το 1997 έως το 2018. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για συγκεκριμένες αιτίες θανάτου των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα απηχούν τα ευρήματα του παρελθόντος, αλλά διαπίστωσαν επίσης αν δημογραφικοί παράγοντες όπως η φυλή και το φύλο ενός καπνιστή επηρεάζουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. (Σε πολλούς τομείς της έρευνας για την υγεία, η φυλή ή το φύλο ενός ατόμου συνδέεται με διαφορετικούς κινδύνους).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου είναι συγκρίσιμα σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. “Μεταξύ των πρώην καπνιστών σε κάθε φυλετική και εθνοτική ομάδα, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος συσχετίστηκε με μειώσεις κατά περίπου 80% της υπερβολικής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη συνέχιση του καπνίσματος”, δήλωσαν οι συγγραφείς. “Αυτές οι συσχετίσεις ήταν γενικά συνεπείς για τους θανάτους από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος”. Τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά για την καθοδήγηση των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος, διότι ενώ το κάπνισμα σε εθνικό επίπεδο έχει μειωθεί, η μείωση έχει διαφοροποιηθεί μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. “Η παρακολούθηση της συσχέτισης του καπνίσματος με τη θνησιμότητα ανά φυλή, εθνικότητα και φύλο είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επιδημία καπνού στις ΗΠΑ συνεχίζει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές”, δήλωσαν οι συγγραφείς. “Παρά τη συνεχή μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόοδος δεν ήταν ίση σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Η πρόσφατη πρόοδος στην αύξηση του ποσοστού διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των ποτέ καπνιστών των ΗΠΑ συνολικά ήταν μέτρια και το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος ήταν σταθερά χαμηλότερο μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων ποτέ καπνιστών από ό,τι μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών ποτέ καπνιστών”.