To μυστικό «όπλο» αυτής της λαχταριστής θρεπτικής τάρτας είναι το αβοκάντο. Αυτή η υπερτροφή προσφέρει στη γέμιση μια πλούσια και κρεμώδη υφή που συνδυάζεται αρμονικά με την τραγανή υφή από τους ξηρούς καρπούς, τους χουρμάδες, το σουσάμι και την καρύδα. Δε θέλει ψήσιμο και είναι ιδανική ως γλυκό χωρίς ζάχαρη.
Μερίδες: 4-6, Συνολικός χρόνος: 5½ ώρες (5 ώρες μούλιασμα και πάγωμα)
Υλικά
1 φλ. ωμά κάσιους
1/2 φλ. ωμά αμύγδαλα
1/2 φλ. ξύσμα άγλυκης καρύδας συν επιπλέον για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι συν επιπλέον για καρύκευμα
6 χουρμάδες χοντροκομμένοι
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)
3/4 φλ. γάλα καρύδας
3 κ.σ. μέλι ή αγαύη
1 λουβί βανίλιας, την πάστα εσωτερικά ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 μεγάλο σφιχτό αβοκάντο
1/3 φρέσκου χυμού λάιμ και 1/2 κ.γ. ξύσμα συν φέτες λάιμ για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
1/4 κ.γ. σπιρουλίνα (προαιρετικά)
2/3 φλ. συν 2 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
1/4 φλ. πολύ ώριμα σμέουρα
Εκτέλεση
Μούλιασε τα κάσιους σε ένα μπολ με νερό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα. Ξέπλυνέ τα.
Βάλε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα, την καρύδα, 1/4 κ.γ. αλάτι και τους μισούς χουρμάδες και χτύπησέ τα μέχρι να σπάσουν σχεδόν εντελώς τα αμύγδαλα, περίπου για 45 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε τους υπόλοιπους χουρμάδες και το σουσάμι, αν το χρησιμοποιείς, και χτύπησε για άλλα 30-45 δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πίεσε το μείγμα σου σε μια φόρμα για τάρτα ή χαμηλό ταψί 6 ιντσών, στον πάτο και στα τοιχώματα. Το μείγμα στον πάτο πρέπει να έχει πάχος περίπου 0,5 εκ. και στα τοιχώματα να είναι λίγο πιο λεπτό. Βάλε την τάρτα σου στην κατάψυξη.
Σε ένα μπλέντερ χτύπησε τα κάσιους, το γάλα καρύδας, 2 κ.σ. μέλι, μία πρέζα αλάτι και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει κρεμώδες.
Κράτησε στην άκρη 1/3 φλ. από το μείγμα. Πρόσθεσε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, τη σπιρουλίνα, αν τη χρησιμοποιείς, και την υπόλοιπη κουταλιά μέλι και χτύπησέ τα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Πρόσθεσε 2/3 φλ. λάδι καρύδας και συνέχισε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Άπλωσε το μείγμα σου πάνω από τη βάση της τάρτας και βάλ’ την ξανά στην κατάψυξη.
Ξέπλυνε το μπλέντερ και βάλε την κρέμα που έχεις κρατήσει, τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι καρύδας και τα σμέουρα και ανάμειξέ τα. Βάλε την κρέμα στην κατάψυξη.
Μετά από 1 ώρα βγάλε την τάρτα από το σκεύος. Μετάφερε τη ροζ κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σε ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων αφού του έχεις κόψει τη μία γωνία. Διακόσμησε την τάρτα με τη ροζ κρέμα και, αν θέλεις, πρόσθεσε ξύσμα καρύδας και φέτες λάιμ.
Άφησε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τη σερβίρεις. Ιδανικά απόλαυσέ το την ίδια μέρα.