Το υδρογόνο είναι καύσιμο με μηδενικές εκπομπές, αλλά οι δυσκολίες στη μεταφορά και την αποθήκευσή του περιορίζουν την εφαρμογή του σε μεγάλη κλίμακα, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και δύσκολο να μεταφερθεί λόγω της χαμηλής πυκνότητάς του. Ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) δοκίμασε τώρα σε οδικό έλεγχο την τεχνολογία μετατροπής αμμωνίας-υδρογόνου για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου σε δύο ειδικά κατασκευασμένα αυτοκίνητα.
Η ομάδα CSIRO από το Μπρίσμπεϊν του Κουίνσλαντ, ανέπτυξε μια μεταλλική μεμβράνη που διαχωρίζει το υδρογόνο από την αμμωνία, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το υδρογόνο είναι εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας, εμποδίζοντας άλλα αέρια. Η διαδικασία είναι μια αντιστροφή της διαδικασίας Haber-Bosch, που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του υδρογόνου σε αμμωνία. Σε αυτή την περίπτωση, η επιστημονική ομάδα συλλέγει αέριο άζωτο από τον αέρα και παράγει αμμωνία. Η προκύπτουσα αμμωνία μεταφέρεται στους σταθμούς ανεφοδιασμού όπου το υδρογόνο εξάγεται μέσω της μεμβράνης σε μια διαδικασία αρκετά χαμηλής ενέργειας.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τεράστιο δυναμικό για την αγορά, καθώς η αμμωνία αποθηκεύει σχεδόν διπλάσια ενέργεια από το υγρό υδρογόνο, ενώ είναι πολύ πιο βολικό και ασφαλέστερο για τα πλοία. Αν και τα αυτοκίνητα υδρογόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στην αυστραλιανή αγορά στα επόμενα δύο χρόνια, η Ασία είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτοκίνητα κυψελών υδρογόνου τροφοδοτούνται με υδρογόνο που προέρχεται από αμμωνία. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο Toyota Mirai και ένα Hyundai Nexo, από δύο αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον των αυτοκινήτων κυψελών καυσίμου.
Το CSIRO σχεδιάζει να εφαρμόσει την τεχνολογία σε μεγαλύτερη κλίμακα και να την παρουσιάσει σε διάφορες εκθέσεις και επιδείξεις τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό.