Ψυχική υγεία: Τι είναι ο συναισθηματικός πόνος και πώς αντιμετωπίζεται;


Ποτέ δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τον συναισθηματικό πόνο. Η απόλυτη συντριπτική φύση του μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητά σας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι ο συναισθηματικός πόνος;

Όταν βιώνεις δύσκολα συναισθήματα, νιώθεις συναισθηματικό πόνο. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει συναισθηματική δυσφορία λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως πένθος, απώλεια, τραύμα, στρες ή τοξικές σχέσεις. Αυτές οι εμπειρίες αφήνουν ένα αποτύπωμα στο μυαλό και το σώμα. Παρόλο που αυτές οι εμπειρίες μπορούν να σας ενδυναμώσουν και να σας διδάξουν πολύτιμα μαθήματα ζωής, η καταστολή του συναισθηματικού πόνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, την επιτυχία και την ευτυχία σας. Οι πράξεις των άλλων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν συναισθηματικό πόνο. Η κατάθλιψη ή το άγχος θα μπορούσε επίσης να είναι ο λόγος, σε άλλες περιπτώσεις.

Οι σκέψεις ενός ατόμου συχνά προκαλούν συναισθήματα. Επομένως, ο ψυχικός και ο συναισθηματικός πόνος είναι αλληλένδετοι. Το άγχος, για παράδειγμα, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τα συναισθήματα και μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε τις συνήθεις ρουτίνες σας. Ένα τραυματικό γεγονός προκαλεί επίσης συναισθηματικό πόνο σε μερικούς ανθρώπους, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Μερικά από αυτά τα σημάδια μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συναισθηματικό πόνο:

Κούραση
Λιγότερος χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους
Θέματα θυμού
Δυσκολία στο φαγητό
Δεν υπάρχει κίνητρο για εργασίες
Αίσθημα αβοήθητης, ενοχής ή απελπισίας

Ανεξάρτητα από την αιτία, ο συναισθηματικός πόνος επηρεάζει πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να το αντιμετωπίζετε με υγιεινούς τρόπους. Η χρήση κατάλληλων μηχανισμών αντιμετώπισης μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τον συναισθηματικό πόνο και να τον ξεπεράσετε.

Πώς να θεραπεύσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά;

Το να μπλοκάρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν θέλετε να αισθανθείτε μπορεί να μην είναι υγιές. Επιπλέον, η καταστολή του συναισθηματικού πόνου μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού και αυτοτραυματισμός. H θεραπεία του συναισθηματικού πόνου απαιτεί χρόνο, υπομονή, επιμονή και αγάπη για τον εαυτό σας για να επιτευχθεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον συναισθηματικό πόνο;

Ο συναισθηματικός πόνος είναι αναπόφευκτος και ο καθένας μπορεί να τον βιώσει. Οι οδυνηρές συνέπειες του συναισθηματικού πόνου συχνά οδηγούν σε μη υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των ναρκωτικών. Αν και ανακουφίζουν για λίγο τον πόνο, αυτές οι μέθοδοι προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη με την πάροδο του χρόνου.

Δεν έχει σημασία αν ο πόνος είναι από τραύμα, απώλεια ή απογοήτευση. πρέπει να σχεδιάσετε μια στρατηγική για να το χειριστείτε και να το αντιμετωπίσετε. Οι παρακάτω είναι πιο υγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης του συναισθηματικού πόνου:

1. Περάστε το χρόνο σας κάνοντας κάτι που σας αρέσει

Ναι, μπορείτε να κλάψετε για την απώλεια, τη θλίψη και τις οδυνηρές εμπειρίες σας. Υπάρχει ένα ρητό, «Κλάψε μέχρι να μην πονάς πια». Και αυτό είναι φυσικό. Ωστόσο, θα συνεχίζατε να μένετε σε αυτό; Θα μείνεις για πάντα σε αυτό το παρελθόν; Εάν προτιμάτε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι παραγωγικό για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και τα εμπόδια της ζωής. Μερικοί άνθρωποι διαχειρίζονται τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) μετά από τραύμα χτυπώντας μια βαριά τσάντα για να απαλλαγούν από την ακραία ένταση μέσα τους. Είναι πράγματι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του έντονου συναισθηματικού πόνου.  Εάν ο συναισθηματικός σας πόνος είναι λιγότερο έντονος, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, να εστιάσετε στην καριέρα σας ή να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι πιο θετικό.

2. Μετακινήστε το σώμα σας.

Ακόμα κι αν ο συναισθηματικός σας πόνος μπορεί να σας καταβροχθίσει, πρέπει να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Δοκιμάστε ένα νέο άθλημα ή δραστηριότητα. Ενώ η πεζοπορία, η ποδηλασία και η γιόγκα μπορούν να είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για να γεμίσετε το χρόνο σας, μπορούν επίσης να σας κάνουν να νιώσετε καλά. Βάλε την υγεία σου πρώτα. Η σωματική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα συναισθηματικού πόνου, επειδή βελτιώνει τη διάθεση. Το να κάνετε μια βόλτα αξίζει τον κόπο για τη διάθεσή σας αντί να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3. Πάρτε τον έλεγχο του άγχους ή της κατάθλιψής σας.

Εάν έχετε ποτέ άγχος ή κατάθλιψη, ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να τα πυροδοτήσει. Οι ασκήσεις χαλάρωσης, η σωματική άσκηση ή η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα. Η καλύτερη μέθοδος για τη βελτίωση της διάθεσής σας περιλαμβάνει χαλάρωση, διαχείριση του άγχους και γνωστική αναδιάρθρωση. Η χαλάρωση μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό πόνο αφήνοντας τους μύες σας να χαλαρώσουν και βαθύνοντας την αναπνοή σας.

4. Υπηρεσία Μέσω Εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και την αίσθηση του σκοπού σας. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του συναισθηματικού πόνου. Θα μάθετε νέες δεξιότητες, θα δημιουργήσετε ή θα ενισχύσετε τους δεσμούς της κοινότητάς σας, θα αποκτήσετε νέες εμπειρίες και θα γνωρίσετε διάφορους ανθρώπους προσφέροντας εθελοντική εργασία. Με τον ίδιο τρόπο, το να δίνεις στους άλλους μπορεί επίσης να ενισχύσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική σου υγεία. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τον εθελοντισμό, αλλά δεν συνεπάγεται μακροπρόθεσμη δέσμευση ούτε καταναλώνει πολύ χρόνο. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο καλός για όσους έχουν ανάγκη, αλλά είναι καλός και για εσάς.

5. Γράψτε τα συναισθήματά σας σε ένα χαρτί.

Το να γράφεις τα συναισθήματά σου σου δίνει ελευθερία. Κανείς δεν μπορεί να διακόψει την ψυχική σας ηρεμία, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει την κριτική. Τα συναισθήματά σας είναι μέρος του εαυτού σας. Όταν γράφετε για τα συναισθήματά σας, θα σκεφτείτε, θα αναλύσετε και θα μάθετε να τα αλλάζετε, κάτι που σας βοηθά να ξεπεράσετε τον συναισθηματικό σας πόνο.

6. Επισκεφτείτε έναν θεραπευτή

Ζητήστε συμβουλή από έναν θεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τον συναισθηματικό πόνο εάν δυσκολεύεστε να τον διαχειριστείτε. Εάν αντιμετωπίζετε ψυχική υγεία ή συναισθηματικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ