Ρύπανση του Περού Διαμαρτυρία: Ομάδα ιθαγενών τραβάει την παγκόσμια προσοχή στις πετρελαιοκηλίδες μετά την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων σε ποταμόπλοιο. Ένα τουριστικό ποταμόπλοιο κρατήθηκε όμηρος και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από ομάδα ιθαγενών του Περού στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη ρύπανση. Τουλάχιστον 10 Αμερικανοί που κρατούνταν όμηροι μαζί με μια ομάδα περισσότερων από 240 τουριστών σε ποταμόπλοιο στο Περού απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Παρασκευής. Περίπου 248 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, κρατούνταν από ακτιβιστές μιας ομάδας ιθαγενών που διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες πετρελαιοκηλίδες που έχουν μολύνει τα εδάφη τους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ομήρων, αλλά εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λίμα βρίσκεται “σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Περουβιανής κυβέρνησης και των αρχών επιβολής του νόμου”. “Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές ότι όλοι οι επιβάτες έχουν διασωθεί. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσαν. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό κρατούνταν οι τουρίστες ή ποιες ήταν οι συνθήκες, αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, οι όμηροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι την Παρασκευή. Εκτός από τους Αμερικανούς, αναφέρθηκε ότι στο πλοίο επέβαιναν 228 Περουβιανοί πολίτες και Βρετανοί, Ελβετοί, Ισπανοί και Γάλλοι υπήκοοι.
Ένας αξιωματούχος της ομάδας δήλωσε στο δημοσίευμα ότι δεν είχαν πρόθεση να βλάψουν τους ομήρους. Ένα μικρό κορίτσι συμμετέχει σε διαμαρτυρία ακτιβιστών μπροστά από την πετρελαϊκή εταιρεία PetroPeru του Περού στη Λίμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, για την υποστήριξη των φυλών Achuar, Kichwa και Quechua του Αμαζονίου που πλήττονται από τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας στα πατρογονικά τους εδάφη. Οι ιθαγενείς ακτιβιστές φέρονται να είχαν ως στόχο να τραβήξουν την προσοχή των κυβερνητικών αρχών στη Λίμα, ώστε να στρέψουν την προσοχή σε έναν πετρελαιαγωγό που έχει διαρροή και προκαλεί προβλήματα στην κοινότητα και τη γη τους εδώ και δεκαετίες. Μια διαρροή στις 5 Σεπτεμβρίου από τον αγωγό Norperuano μήκους σχεδόν 500 μιλίων φέρεται να επηρέασε πέντε κοινότητες στην επικράτεια της Nacion Chapra και μια δεύτερη διαρροή, στις 16 Σεπτεμβρίου, επηρέασε συγκεκριμένα την κοινότητα Cuninico.
Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Διεθνή Δικαιώματα στη Γη Earth Rights International, οι πετρελαιοκηλίδες έχουν μολύνει άμεσα ποτάμια και ρυάκια στα οποία βασίζονται οι κοινότητες των ιθαγενών για πόσιμο νερό και ψάρεμα. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών φέρονται επίσης να έχουν επηρεαστεί από τη μόλυνση του εδάφους με τοξίνες. Η ομάδα ανέφερε ότι μεταξύ 1996 και 2006 ο αγωγός που ανήκει και λειτουργεί από την κυβέρνηση του Περού είδε τουλάχιστον 37 διαρροές πετρελαίου. Οι κοινότητες των ιθαγενών έχουν καλέσει την κυβέρνηση να επιδιορθώσει τον αγωγό για να αποτρέψει περισσότερες καταστροφές στη γη και την ευημερία της κοινότητας.