Αυθαίρετα: Έρχεται νέα ρύθµιση νοµιµοποίησης


Συχνά η πολιτεία επιχειρώντας να ρυθµίσει ζητήµατα που αφορούν τον ευρύτερο πληθυσµό δίνει τη δυνατότητα νοµιµοποίησης ακόµα και µεγάλων πολεοδοµικών παραβάσεων. 

Μια νέα τέτοια ρύθμιση αφορά στην επαναφορά της δυνατότητας νοµιµοποίησης κτιρίων που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή έχουν σηµαντικές πολεοδοµικές παραβάσεις (η επονοµαζόµενη «κατηγορία 5»), την οποία δροµολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τη νέα ρύθµιση θα εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές ή σε άλλες προστατευόµενες περιοχές, όπως αιγιαλούς και δάση. Το σχέδιο ρύθµισης είναι πιθανόν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Πώς όµως θα µπορούσαν να νοµιµοποιηθούν αυθαίρετα που έχουν χτιστεί µετά το 2011, αφού τίθεται χρονικό όριο ανέγερσης πριν από αυτή την ηµεροµηνία;

Ανάλογα µε την περίπτωση µπορεί κάποιος να ισχυριστεί επικαλούµενος µάρτυρες ή προσκοµίζοντας µη πιστοποιηµένες φωτογραφίες πως το κτίριο είχε χτιστεί πριν από το 2011. Και εδώ υπεισέρχεται η δυνατότητα της πολιτείας να πραγµατοποιεί µε αδιάβλητες διαδικασίες τους ελέγχους που πράγµατι έχει θεσπίσει.

Στην εποχή µας προφανώς δεν έχει σταµατήσει η αυθαίρετη δόµηση, αλλά έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα για τη µείωσή της και όσο αναπτύσσονται ηλεκτρονικά συστήµατα, όπως της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών και της ηλεκτρονικής καταγγελίας αυθαιρέτων µε έλεγχο από ελεγκτή δόµησης, τα αυθαίρετα θα µειώνονται και όσοι το τολµούν θα πληρώνουν πολύ ακριβά την αυθαιρεσία.

Μάλιστα, από τις αρχές του νέου έτους το ΤΕΕ σε συνεργασία µε το υπουργείο θα λειτουργήσουν και νέο ηλεκτρονικό σύστηµα, µέσα από το οποίο θα γίνονται ηλεκτρονικά καταγγελίες για αυθαίρετα και αυθαιρεσίες, µε ταχεία κλήρωση ελεγκτή δόµησης για άµεσο έλεγχο κάθε καταγγελίας και την επιβολή προστίµου σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης αυθαίρετης κατασκευής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ