Kαρκίνος του Μαστού: Πότε μπορούμε να εξαλείψουμε με ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση


Kαρκίνος του Μαστού: Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ανταποκρίνονται καλά στην προεγχειρητική θεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και είχαν καλή ανταπόκριση σε στοχευμένη αντικαρκινική θεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση – γνωστή και ως επικουρική θεραπεία – μπορεί να είναι σε θέση να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση και να λάβουν ακτινοθεραπεία, με χαμηλή πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη ερευνητών του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, ενός από τα πιο αναγνωρισμένα κέντρα παγκοσμίως που ασχολείται αποκλειστικά με τη φροντίδα και την έρευνα για τους ασθενείς με καρκίνο.

“Αυτή η έρευνα προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα νεότερα φάρμακα μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τον καρκίνο σε ορισμένες περιπτώσεις και τα πολύ πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να εξαλείψουμε με ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση σε αυτή την επιλεγμένη ομάδα γυναικών με καρκίνο του μαστού”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Henry Kuerer, M.D., Ph.D., σε δελτίο τύπου. Είναι καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας του μαστού στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον του Τέξας. Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης ΙΙ δημοσιεύθηκαν στο Lancet Oncology. “Αυτή η έρευνα προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα νεότερα φάρμακα μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τον καρκίνο σε ορισμένες περιπτώσεις και τα πολύ πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να εξαλείψουμε με ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση σε αυτή την επιλεγμένη ομάδα γυναικών με καρκίνο του μαστού”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Henry Kuerer, M.D., Ph.D.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που θεωρήθηκαν σε πλήρη ύφεση μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοβολία χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τριάντα μία από τις 50 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν είχαν πλήρη ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία – και καμία δεν είχε υποτροπή του όγκου του μαστού μετά από μια μέση παρακολούθηση 26,4 μηνών, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ασθενείς έλαβαν συγκεκριμένες στοχευμένες στον καρκίνο θεραπείες και χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση. “Αυτοί οι τύποι καρκίνου του μαστού συνήθως υποτροπιάζουν τα πρώτα δύο χρόνια, οπότε η σύντομη παρακολούθηση έδειξε ελπιδοφόρα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Dr. Kuerer στο Fox News Digital σε συνέντευξή του σχετικά με τη μελέτη. “Οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται πρώτα σε χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτές οι στοχευμένες θεραπείες αυξάνουν την επιβίωση. Οπότε δώστε το πρώτα – συρρικνώνουν τους όγκους, επιτρέποντας την οσφυονωτιαία αφαίρεση έναντι της μαστεκτομής”, δήλωσε στη συνέντευξη.

Στην πολυκεντρική μελέτη συμμετείχαν 50 γυναίκες άνω των 40 ετών με τριπλά αρνητικό ή HER2-θετικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και υπολειμματική βλάβη του μαστού μικρότερη από 2 εκατοστά μετά την τυπική χημειοθεραπεία. Εάν ο καρκίνος δεν ανιχνευόταν στη βιοψία, τότε δεν γινόταν χειρουργική επέμβαση στον μαστό και οι ασθενείς προχωρούσαν σε τυπική ακτινοθεραπεία. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μία βιοψία πυρήνα με καθοδήγηση εικόνας, με υποβοήθηση κενού (VACB). Εάν ο καρκίνος δεν ανιχνευόταν στη βιοψία, τότε δεν διενεργούνταν χειρουργική επέμβαση μαστού και οι ασθενείς συνέχιζαν με τυπική ακτινοθεραπεία. Από τις συμμετέχουσες, η VACB αναγνώρισε σε 31 ασθενείς παθολογική πλήρη ανταπόκριση – που σημαίνει ότι ο παθολόγος δεν ανιχνεύει καρκίνο στον ιστό όπου εντοπίστηκε ο όγκος. “Ενώ τα αποτελέσματα αυτά είναι αξιοσημείωτα και αρκετά ελπιδοφόρα, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για την αρχή ενός νέου τύπου θεραπείας για επιλεγμένους ασθενείς”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Henry Kuerer, M.D., Ph.D., σχετικά με τη νέα μελέτη. “Ασθενείς που είχαν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και ενδείξεις στην απεικόνιση ότι ο όγκος ανταποκρινόταν καλά – αντί να χειρουργήσουμε, χρησιμοποιήσαμε βιοψία με απεικόνιση και παραλείψαμε τη χειρουργική επέμβαση σε αυτούς τους ασθενείς”, δήλωσε ο Kuerer.

Εξήγησε επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης, σε συνδυασμό με την επιλεκτική καθοδηγούμενη με εικόνα VACB και την αυστηρή ιστολογική επεξεργασία (μελέτη των ιστών και των κυττάρων), έχουν βελτιώσει την ικανότητα των ιατρών να καθορίζουν τους ασθενείς που μπορεί να μην χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Είπε ότι το πρωτόκολλο βιοψίας που σχεδιάστηκε από την Κλινική MD Anderson βρέθηκε να είναι αρκετά ακριβές σε προηγούμενη έρευνα των ερευνητών. “Σχεδιάσαμε, δοκιμάσαμε και εφαρμόσαμε την τεχνική το 2018 και βρήκαμε ακρίβεια 98% σε αυτό το πρωτόκολλο βιοψίας”, είπε. Ο Kuerer προειδοποίησε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού η διαδικασία αυτή γίνει πρότυπο περίθαλψης. Η ομάδα του Dr. Keurer στο Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας σημείωσε ότι πρόκειται για μια μικρή μη τυχαιοποιημένη μελέτη – και ότι χρειάζονται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες προτού εξεταστούν αλλαγές στην καθιερωμένη φροντίδα. “Προς το παρόν, η τυπική χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο Kuerer.

“Ενώ τα αποτελέσματα αυτά είναι αξιοσημείωτα και αρκετά ελπιδοφόρα, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν ότι αυτή είναι η αρχή ενός νέου τύπου θεραπείας για επιλεγμένους ασθενείς”. Και πρόσθεσε: “Θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη παρακολούθηση και περαιτέρω μελέτες προτού αυτή η προσέγγιση ενσωματωθεί στη συνήθη φροντίδα για τον καρκίνο του μαστού”.  Ο Keurer δήλωσε ότι οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτές τις ασθενείς για να παρακολουθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους. “Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και προκλητική δοκιμή”, δήλωσε η Sarah P. Cate, MD και διευθύντρια του προγράμματος ποιότητας χειρουργικής μαστού στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, στο Fox News Digital. “Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν μερικές κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του μαστού”, δήλωσε η Cate, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.  “Ωστόσο, απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση για να εξαχθούν αυτές οι δοκιμές στη γενική ασθενή με καρκίνο του μαστού και για να ξέρουμε ότι είναι ασφαλές να προσφέρουμε” πρόσθεσε η Cate, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του προγράμματος ειδικής επιτήρησης και μαστού στο Mount Sinai Health System, “Αυτή η δοκιμή είχε επίσης έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών που αντιμετωπίστηκαν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αλλαγές στο πρότυπο περίθαλψης θα απαιτούσαν μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή με πολύ περισσότερους ασθενείς”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ