Λάρισα: Το εργατικό ατύχημα για το οποίο κατηγορήθηκαν οι δύο άνδρες συνέβη το 2018 με έναν εργάτη, χειριστή μηχανήματος να χάνει τη ζωή του
Δέκα μήνες με τριετή αναστολή ήταν η ποινή φυλάκισης που ορίστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας στον διευθύνοντα σύμβουλο και τον τεχνικό ασφαλείας εταιρείας στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr, το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν και εν τέλει καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό οι δύο άνδρες ήταν η ανθρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεους (κατά παραυτουργία).
Το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη στις 21 Μάϊου του 2018, τότε που έχασε τη ζωή του ένας 32χρονος εργάτης, χειριστής μηχανήματος . Το πρωί εκείνης της ημέρας, ο 32χρονος κατά τη διάρκεια πλυσίματος του μηχανήματος στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Λάρισα, εγκλωβίστηκε στον κοχλία που εκείνη την ώρα ήταν σε λειτουργία.
Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας και 13 άνδρες και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση του απεγκλωβισμού του.
Μόλις ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός, ο άνδρας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς είχαν διαμελιστεί τα κάτω άκρα του. Δύο μέρες μετά ο 32χρονος υπέκυπτε στα τραύματα του αφήνοντας πίσω την σύζυγό του και το, τότε, μόλις λίγων μηνών παιδί του.
Για την υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο σήμερα ο τεχνικός ασφαλείας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Σοβαρές παραβάσεις
Όπως μεταδίδει το larissanet.gr μια σειρά σοβαρών παραβάσεων στο μηχάνημα και τη λειτουργία του έκανε λόγο το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που συντάχθηκε μετά το τραγικό γεγονός. Συγκεκριμένα το πόρισμα ανέφερε ότι δεν υπήρχε πλέγμα στο σωλήνα που δούλευε ο κοχλίας (τοποθετήθηκε μόνιμο πλέγμα μετά το συμβάν), δεν υπήρχε δεύτερο άτομο για την πλύση αλλά ούτε ράμπα όπου θα στέκονταν ο υπεύθυνος για να κάνει την πλύση.
Παράλληλα το πόρισμα έκανε λόγο για αυτοσχέδιο μηχανισμό που καθιστούσε τη λειτουργία του κοχλία συνεχή για όση ώρα ο μοχλός ήταν ενεργός.
Επρόκειτο για ένα λάστιχο το οποίο κρατούσε τον μοχλό κατεβασμένο για να δουλεύει ο κοχλίας.
Το τραγικό πρωί ο 32χρονος εργάτης στεκόταν πάνω από τη ράμπα για να καθαρίσει τον κοχλία, που ήταν σε λειτουργία, από μπετόν. Ωστόσο κάποια στιγμή γλίστρησε και έπεσε μέσα στον κοχλία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να υποκύψει στα τραύματα του λίγες μέρες μετά.
«Είχα δει το χέρι του θανόντα να καλεί σε βοήθεια» κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας που ήταν στο εργοστάσιο τη στιγμή που τραυματίστηκε ο 32χρονος ο οποίος του είπε μόλις τον πλησίασε: «Βοήθησε με, βγάλε το λάστιχο». Ο μάρτυρας, είπε πως οφείλεται στην απροσεξία της στιγμής ο τραυματισμός του θανόντα.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων εμφανίστηκε ο μηχανολόγος μηχανικός της εταιρείας. Όπως κατέθεσε, το όχημα είχε περάσει από όλους τους ελέγχους, ήρθε στο εργοστάσιο τον Φεβρουάριο του 2018 και έψαχναν να βρουν ένα άτομο για να το χειρίζεται. Τους πρότειναν τον 32χρονο επειδή είχε μια εμπειρία.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρχε προστατευτικό πλέγμα μια εβδομάδα πριν το συμβάν και ότι το συγκεκριμένο πλέγμα θα μπορούσε να αφαιρεθεί καθώς αποτελούνταν από κομμάτια. Επεσήμανε επίσης πως ο κοχλίας θα μπορούσε να πλυθεί από κάτω και ότι το πλέγμα βγαίνει όταν γίνεται ο εντατικός καθαρισμός στο μηχάνημα από τον ίδιο μαζί με το τμήμα συντήρησης.
«Από υπερβάλλoντα ζήλο»
Το ρεπορτάζ του larissanet.gr αναφέρει πως την ώρα της απολογίας των κατηγορουμένων, πρώτος κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Απατώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος τόνισε πως στο εργοστάσιο δέχονται καθημερινές επιθεωρήσεις και ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα «εκεί που «πονάει» είναι στη λειτουργία του. Οι βασικές οδηγίες είναι στη λειτουργία του. Στη πλύση υπάρχει μόνο ένας τρόπος.» Σημείωσε επίσης πως ο «κάθε χειριστής έχει ευθύνες» και ότι «είναι ανεξήγητο τι μπορεί να έγινε. Από υπερβάλλοντα ζήλο μπορεί να ήθελε να δείξει πόσο καλή δουλεία έκανε».
Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το γιατί δεν υπήρχε εποπτεία εκείνη την ώρα, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να εποπτεύει την καθαριότητα, το πλύσιμο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες.» Απατώντας σε ερώτηση της προέδρου για τον αυτοσχέδιο μηχανισμό λειτουργίας ο κατηγορούμενος είπε πως «θεωρώ ότι το έκανε από υπερβολική σιγουριά προκειμένου να απλοποιήσει τη διαδικασία».
«Θεωρείτε ότι έχετε ευθύνη;» ρώτησε τον κατηγορούμενο η πρόεδρος για να απαντήσει πως: «Όχι δεν αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη γιατί δεν πήραμε έναν ανειδίκευτο εργάτη».
«Εμένα με ενδιέφερε πως το λειτουργούσε»
Στη σωστή λειτουργία του μηχανήματος στο χώρο και όχι στον έλεγχο του αυτό καθ’ αυτό στάθηκε στην απολογία του ο δεύτερος κατηγορούμενος που ήταν ο τεχνικός ασφαλείας. «Κοιτούσαμε να δούμε αν γινόταν καλή λειτουργία από τον χειριστή. Εμένα με ενδιέφερε πως το λειτουργούσε» τόνισε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος απατώντας παράλληλα στις ερωτήσεις του δικαστηρίου ότι δεν είδε να λείπει το πλέγμα και ότι δεν έλεγξε το μηχάνημα για να εντοπίσει τον αυτοσχέδιο μηχανισμό καθώς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιος μηχανισμός. «Είναι μια απλή διαδικασία. Θα μπορούσε να ανέβει στην εξέδρα και όχι να πάει επάνω» κατέθεσε ο κατηγορούμενος αναφορικά με τη διαδικασία του καθαρισμού του μηχανήματος.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των κατηγορουμένων, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι κατηγορούμενοι δεν φρόντισαν να εκπαιδευτεί άρτια και επαρκώς το θύμα ώστε να γνωρίζει τον κανονικό τρόπο καθαρισμού του συγκεκριμένου μηχανήματος και επίσης δεν υπήρχε συνεχής έλεγχος του συγκεκριμένου μηχανήματος ώστε κάποιος να διαπιστώσει ότι έλειπε το πλέγμα και υπήρχε ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός ο οποίος καθιστούσε το μηχάνημα λειτουργικό χωρίς να χρειάζεται να παύσει η λειτουργία του για να καθαριστεί αυτό.
Μετά την πρόταση της Εισαγγελέως ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως το μηχάνημα ήρθε από τη Θεσσαλονίκη χωρίς πλέγμα και ότι έγιναν παρεμβάσεις στο μηχάνημα ώστε να μη χρειαστεί να προσληφθεί δεύτερος εργαζόμενος για την πλύση του.
Από τη μεριά της, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου τόνισε πως το μηχάνημα κατασκευάστηκε το 2003 και υπήρχε πλέγμα και ότι ο τραυματισμός του 32χρονου, που αποδείχτηκε μοιραίος, οφείλονταν σε δική του υπαιτιότητα. Τόνισαν πως ο 32χρονος επειδή ενδεχομένως ήθελε να πλύνει τον κοχλία γρήγορα, αφαίρεσε το πλέγμα και τοποθέτησε τον αυτοσχέδιο μηχανισμό. Ο λόγος ήταν ότι αν ο ίδιος δεν κινούνταν γρήγορα το μπετό θα στέγνωνε, θα δημιουργούσε πρόβλημα στο μηχάνημα και ανησυχούσε μήπως αυτό μετρούσε αρνητικά στη δουλειά του.
Τελικά το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της Εισαγγελέως και επέβαλλε στους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή.
Πηγή: larissanet.gr