Όταν αγκαλιαζόμαστε, κάνουμε σεξ και ερωτευόμαστε, το σώμα μας παράγει ωκυτοκίνη. Και τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη έχει επίσης την ικανότητα να επιδιορθώνει τα κύτταρα μιας τραυματισμένης καρδιάς.
Όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα, πολλά καρδιομυοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στην καρδιά να παράγει και να μεταδίδει παλμούς, πεθαίνουν.
Τα κύτταρα αυτά είναι εξειδικευμένα και δεν αναπληρώνονται.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη διεγείρει τα βλαστοκύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς, τα οποία μετακινούνται στο μεσαίο στρώμα της και μετατρέπονται σε καρδιομυοκύτταρα.
Τα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί μόνο σε πειραματόζωα (ψάρι ζέβρα) και ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ωστόσο, να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν την ορμόνη της αγάπης για την ανάπτυξη θεραπείας.
Καρδιά κι έρωτας
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aitor Aguirre, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε: «Η ωκυτοκίνη μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αποκατάστασης της καρδιάς, ανοίγοντας το δρόμο σε πιθανές νέες θεραπείες για την αναγέννηση της καρδιάς στον άνθρωπο».
Μεγάλος αριθμός καρδιομυοκυττάρων πεθαίνουν μετά από έμφραγμα και δεν μπορούν να αναπληρωθούν.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς μπορούν να υποβληθούν σε επαναπρογραμματισμό για να γίνουν καρδιομυοκύτταρα.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους αυτή τη διαδικασία.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να διερευνήσουν εάν τα ψάρια ζέβρα, τα οποία έχουν μια μοναδική ικανότητα να αναγεννούν μέρη του σώματος όπως ο εγκέφαλος, τα οστά και το δέρμα, θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τη διαδικασία.
Παρότι τα ψάρια δεν παθαίνουν εμφράγματα, οι θηρευτές τους μπορεί να τραυματίσουν την καρδιά τους.
Το ψάρι ζέβρα, το οποίο αποτελεί γενικά πρότυπο για την έρευνα ανθρώπινων νόσων, μπορεί να αναγεννήσει έως και το ένα τέταρτο του οργάνου, λόγω της αφθονίας των καρδιομυοκυττάρων και άλλων κυττάρων που μπορούν να επαναπρογραμματιστούν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε τρεις ημέρες από έναν τραυματισμό της καρδιάς, τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξήθηκαν κατά έως και 20 φορές στον εγκέφαλο.
Φάνηκε επίσης ότι η ορμόνη εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία αποκατάστασης της καρδιάς.
Είναι σημαντικό ότι η ωκυτοκίνη είχε παρόμοια επίδραση στον ανθρώπινο ιστό σε δοκιμαστικό σωλήνα.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Δρ. Aguirre πρόσθεσε: «Η ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική για άλλους λόγους, επομένως η επαναχρησιμοποίησή της σε ασθενείς μετά από καρδιακή βλάβη είναι εφικτή. Ακόμη και αν προκαλεί μερική αναγέννηση της καρδιάς, τα οφέλη για τους ασθενείς είναι τεράστια».
Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να εξετάσουν την επίδραση της ωκυτοκίνης στους ανθρώπους μετά από τραυματισμό στην καρδιά.
Η φυσικά παραγόμενη ορμόνη έχει βραχεία διάρκεια στο σώμα, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ωκυτοκίνης μεγαλύτερης διάρκειας.
Η ορμόνη χρησιμοποιείται επίσης για την πρόκληση ή τη βελτίωση των συσπάσεων κατά τον τοκετό, καθώς και για τη μείωση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
Πηγή: Frontiers in Cell and Developmental Biology