Κύπρος – Υπόθεση δολοφονίας Εθνοφρουρού: Για συγκάλυψη κάνει λόγο ο ανακριτής (vid)


Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Δεν έχει τελειωμό το δράμα της μάνας του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου που 17 χρόνια μετά τον θάνατό του αποκαλύπτεται ότι δολοφονήθηκε – Ζητά το πόρισμα και δεν το δίνουν

Aναλυτικότερα, για συγκάλυψη στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου έκανε λόγο ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας τονίζοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε σκοπιμότητα.

Μιλώντας στο “Πρωτοσέλιδο” ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας είπε ότι παρά το πέρασμα του χρόνου υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορούν με κατάλληλη διερεύνηση να βγάλουν στο φως άλλα στοιχεία και να ξετυλιχτεί το κουβάρι που λέγεται εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης.

Αναφερόμενους σε αυτούς που ανέλαβαν την υπόθεση και κατά πόσο ήταν εσκεμμένες οι ενέργειες τους είπε ότι, «υπήρχαν άτομα που είχαν την εμπειρία και προέβησαν σε λάθη τόσο μεγάλα που όλα μαζί δείχνουν ότι υπήρχε σκοπιμότητα. Έχουν αφυπηρετήσει όλοι. Πιστεύω ότι έγινε συγκάλυψη γιατί είναι πολλές οι παραλήψεις, πολλά ερωτήματα εγείρονται. Δεν μπορώ να ξέρω αν συνεχίζει η συγκάλυψη μέχρι σήμερα αλλά αυτό υποθέτω».

Συνέχισε λέγοντας, «Δεν είναι καθόλου δύσκολο να μάθουμε ποιοι ήταν οι αξιωματικοί του Θανάση, υπάρχουν γραπτά έγγραφα του στρατού που διατηρούνται και αναφέρουν λεπτομερώς όλους τους αξιωματικούς και όλους τους στρατιώτες που υπηρετούσαν σε αυτό το στρατόπεδο όμως ενδεχομένως να υπάρχουν ενεχόμενοι και εκτός στρατοπέδου που είναι και το πιο πιθανό.

Δεν είναι απαραίτητα στο στράτευμα αυτοί που προέβησαν σε αυτή την πράξη πιθανόν να ήταν εκτός στρατοπέδου και είχαν αναλάβει αυτό το έργο με οδηγίες. Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα, υπάρχουν στοιχεία που αν διερευνηθούν σωστά θα αρχίσει το νήμα να ξετυλίγεται και να καταλήξει εκεί που πρέπει».

Μιλώντας για το μαρτυρικό υλικό είπε ότι είδε παραλήψεις μεγάλες και συνεχόμενες που ουδέποτε ξανασυνάντησε να συμβαίνουν σε μια μόνο υπόθεση. «Όταν συνυπολογιστούν όλα αυτά καταλήγεις αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τυχαία. Μου προκάλεσε απέχθεια σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που με επηρέασε σαν άνθρωπο» ανέφερε ο κος Μάτσας.

“Θρίλερ” με το πόρισμα

Επιστολές αντάλλαξαν η Νομική Υπηρεσία και ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, όσον αφορά στο αίτημα για παράδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, κάλεσε τον δικηγόρο και την οικογένεια του Θανάση σε συνάντηση στο γραφείο του την ερχόμενη Δευτέρα για ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα. Άμεση ήταν η αντίδραση του δικηγόρου Λουκή Λουκαΐδη αλλά και της μητέρας του Θανάση, Ανδριάνας Νικολάου, που ζητούν το πόρισμα, διαφορετικά δεν θα παραστούν στη συνάντηση, ενώ παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη άλλων μέτρων, στην περίπτωση που αυτό δεν τους παραδοθεί.

Η οικογένεια του Θανάση ζήτησε από την πρώτη στιγμή το πόρισμα για ενημέρωση, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες που κρίνουν απαραίτητες, ιδιαίτερα μετά που εγνώσθη ότι σ’ αυτό επιρρίπτονται ευθύνες σε τρεις αστυνομικούς και έναν ιατροδικαστή. Επίσης, γινόταν λόγος για υποψίες κατά τριών προσώπων χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία.

Η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου την οποία υπογράφει η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλλη Παπαγαπίου-Χρίστου, αφού σημειώνει ότι το δικαίωμα της οικογένειας για ενημέρωση που πηγάζει από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητο, αναφέρει ότι το πόρισμα τυγχάνει ενδελεχούς μελέτης. Τονίζεται, επίσης, ότι «προς αναγνώριση και ικανοποίηση του δικαιώματος ενημέρωσης, καλείστε τόσο εσείς όσο και η οικογένεια του Αθανάσιου Νικολάου σε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στις 3/10/2022».

Ο κ. Λουκαΐδης σε απαντητική επιστολή του στις 23 Σεπτεμβρίου διαφώνησε κάθετα με τον όρο «ενημέρωση της οικογένειας», παρατηρώντας ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά στο δικαίωμα της οικογένειας του θύματος σε σχέση με τη διερεύνηση του εγκλήματος του φόνου. Σύμφωνα με τη νομολογία, τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση, οι συγγενείς πρέπει να εμπλέκονται στη διαδικασία στην έκταση που είναι αναγκαία για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να πληροφορούνται αμέσως για όλη την πορεία της διερεύνησης.

ΠΗΓΕΣ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΣΙΓΜΑ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ