Η Βόρεια Κορέα λέει ότι δεν έχει πουλήσει ποτέ όπλα στη Ρωσία και δεν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον, μετά τις σχετικές πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ
Η Βόρεια Κορέα λέει ότι δεν έχει πουλήσει ποτέ όπλα στη Ρωσία και δεν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον, μετά τις αμερικανικές αναφορές ότι η Μόσχα στράφηκε στην Πιονγκγιάνγκ για να αναπληρώσει τα αποθέματα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα. Τόνισαν ότι τέτοιες κινήσεις, μαζί με τις αγορές ιρανικών όπλων που φέρεται να έκανε η Μόσχα, δείχνουν οτι οι δυτικές κυρώσεις παρεμποδίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Μόσχα διέψευσε τότε τις αναφορές. Οποιαδήποτε διακίνηση όπλων μεταξύ των δύο χωρών θα παραβίαζε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό κρατικό μέσο KCNA, ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας είπε: «Δεν έχουμε εξαγάγει ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν θα σχεδιάσουμε να τα εξάγουμε».
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες «εχθρικές δυνάμεις» ότι διαδίδουν φήμες για «να επιδιώξουν τους βασικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς τους στόχους». Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι οι αγορές της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυριολεκτικά εκατομμύρια βλήματα, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι φάνηκε αργότερα να περιορίζει αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι οι αγορές δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο αποδείχθηκε δαπανηρή για τον στρατό της, παρά τη χρήση προηγμένων όπλων, όπως πυραύλων κρουζ. Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τα δυτικά όπλα που τους πρόσφερε η Δύση τους τελευταίους μήνες, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες.
Πολλά από τα ρωσικά σχεδιασμένα όπλα της Βόρειας Κορέας προέρχονται από τη σοβιετική εποχή, ωστόσο η χώρα διαθέτει πυραύλους παρόμοιους με τους ρωσικούς. Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα ήταν μια από τις λίγες χώρες που αναγνώρισαν επίσημα δύο αυτονομιστικές περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Σε αντίποινα, η Ουκρανία διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να επεκτείνει τις «συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» σε επιστολή του προς τον ομόλογό του Κιμ Γιονγκ-ουν.
Πηγή: ΒΒC