Ποιες είναι, όμως, οι σημαντικές αλλαγές που θα δούμε στο μέλλον; Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) έδωσαν στη δημοσιότητα τις 10 τεχνολογίες που αξίζει να γνωρίσουμε.
Επαυξημένη πραγματικότητα
Πρόκειται για το «ξαδερφάκι» της εικονικής πραγματικότητας. Η υπέρθεση και η ανάμιξη δεδομένων και γραφικών με τις εικόνες του πραγματικού κόσμου σύντομα θα γίνει κυρίαρχη τάση. Αυτό σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον η επαυξημένη πραγματικότητα θα βοηθά τους χειρουργούς να κάνουν ασφαλέστερες επεμβάσεις ή θα επιτρέπει να υπάρχουν ολογραφικοί «ξεναγοί» στα μουσεία.
Εξατομικευμένη ιατρική
Κάθε ασθενής έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Για αυτό και η ιατρική που εξελίσσεται διαρκώς, σταδιακά θα προσφέρει εξατομικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες (φαρμακευτικές, γονιδιακές και άλλες), εστιασμένες σε κάθε άνθρωπο.
«Έξυπνα» φάρμακα και υλικά
Σε μερικά χρόνια από τώρα, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και υλικών θα καθοδηγείται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, που θα προβλέπουν ποιο νέο μόριο θα «δουλέψει» σε μια ασθένεια και ποιο όχι. Έτσι, θα επιταχύνεται η διαδικασία και θα παράγονται πολύ πιο γρήγορα νέα και καλύτερα προϊόντα.
Νέοι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί
Σίγουρα ξέρεις τη Siri και την Alexa. Στο μέλλον δεν θα αποτελούν τις μοναδικές ψηφιακές βοηθούς. Η «έξυπνη» φωνή μέσα στο χώρο κάθε ανθρώπου θα δέχεται φωνητικές εντολές, θα του απαντά, θα συζητά μαζί του και θα τον βοηθά σε μια μεγάλη γκάμα πραγμάτων, από το ακούσει τη μουσική που θέλει μέχρι να μάθει για τον καιρό και να ψωνίσει στο διαδίκτυο.
Κυτταρικά εμφυτεύματα παραγωγής φαρμάκων
Ξεχνάς να πάρεις το χάπι σου; Αναρωτιέσαι γιατί να παίρνεις ένα φάρμακο από το στόμα ή με ένεση αν μπορείς να έχεις μέσα στο σώμα σου εμφυτευμένο ένα μικροσκοπικό κυτταρικό «εργοστάσιο» που θα παράγει το φάρμακο; Τα φαρμακευτικά εμφυτεύματα θα γνωρίσουν μεγάλη «άνθιση» στο μέλλον και θα αφορούν σε θεραπείες για διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές, φυματίωση, διαβήτη, καρκίνους, χρόνιους πόνους κ.ά.
Μαζική γονιδιακή τροποποίηση
Η σκόπιμη και στοχευμένη τροποποίηση γονιδίων θα περάσει από το επίπεδο του ατόμου στο επίπεδο του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της λεγόμενης «γονιδιακής καθοδήγησης» (gene drive), μια επιθυμητή γονιδιακή μετάλλαξη (π.χ. στείρωση) θα εξαπλώνεται μαζικά σε ένα είδος (π.χ. κουνούπια) για να μπει φρένο στην εξάπλωση νόσων όπως η ελονοσία.
Αλγόριθμοι για κβαντικούς υπολογιστές
Πόσο πιο γρήγοροι μπορούν να γίνουν οι υπολογιστές; Και όμως βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν την υλοποίηση των υπολογιστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την κβαντομηχανική για να κάνουν υπολογισμούς που θα λύνουν ταχύτατα τα προβλήματα σε σχέση με τους συμβατικούς υπολογιστές!
Πλασμονικά (μετα)υλικά
Οι πλασμονικές συσκευές θα «χειραγωγούν» κατάλληλα σε επίπεδο νανοκλίμακας τα νέφη ηλεκτρονίων και το φως, πετυχαίνοντας την αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας στις μαγνητικές μνήμες, τη μεγαλύτερη ευαισθησία των βιολογικών αισθητήρων ή τη δημιουργία ιατρικών νανοσωματιδίων που θα ενεργοποιούνται από το φως και θα καταπολεμούν τον καρκίνο χωρίς να κάνουν ζημιά στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
Κρέας εργαστηρίου
Θα έτρωγες μπιφτέκι από εργαστηριακό κρέας; Όπως φαίνεται σε μερικά χρόνια, θα έχεις αυτήν την επιλογή στη διάθεσή σου, καθώς το κρέας που έχει «καλλιεργηθεί» από κύτταρα, υπόσχεται μικρότερα περιβαλλοντικά κόστη και λιγότερες θυσίες ζώων. Start-ups έχουν ήδη προσελκύσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά προς το παρόν οι γευστικές δοκιμές του κρέατος εργαστηρίου είχαν ανάμικτα αποτελέσματα.
Ηλεκτροφάρμακα
Πρόκειται για συσκευές που θα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στα όργανα του σώματος (π.χ. μέσω κατάλληλου ερεθισμού του πνευμονογαστρικού νεύρου). Ήδη τέτοιες ηλεκτροθεραπευτικές τεχνικές έχουν δοκιμασθεί για την επιληψία και την κατάθλιψη και σύντομα θα επεκταθούν στις ημικρανίες, την παχυσαρκία, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.