Μετά τις δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που τινάζονται κάθε βράδυ από τα κρεβάτια τους στην περιοχή πέριξ του Δημαρχείου Μενιδίου και την πολύπαθη οδό Φιλαδελφείας, από νεαρούς που κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και με τα ηχοσυστήματα στη διαπασών (δείτε εδώ: Καταγγελία πολίτη: “Κάθε βράδυ τα ίδια στο Δημαρχείο Μενιδίου και η αστυνομία… κοιμάται”), υπήρξε άμεση κινητοποίηση (δείτε εδώ: Άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι μας ενημερώνει ο πολίτης που έκανε καταγγελία) αλλά για… λίγο!
Το πρόβλημα όπως επισημαίνουν στις καταγγελίες οι κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι δεν διαπίστωσαν πέρα από την παρουσία της Αστυνομίας, να βεβαιώνονται κλήσεις, αφαιρέσεις πινακίδων και αδειών. Μάλιστα, με το που έφευγαν τα περιπολικά από το σημείο, οχήματα πήγαιναν στο σημείο κάνοντας “πίστα” τη διασταύρωση, πραγματοποιώντας burnout με τα ηχεία στο… τέρμα.
Δεν φτάνει μόνο αυτό. Κάποιοι κάνουν και επίδειξη με τα όπλα τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής 18/09, νεαρός έβγαλε πιστόλι και έριξε “μπαλωθιές” στον αέρα, τη στιγμή που έκανε επίδειξη οδηγικών ικανοτήτων. Σίγουρα, κάποιο βίντεο θα κάνει την εμφάνισή του στο Tik Tok σχολιάζουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής.
Ένα ακόμα παράδοξο, είναι το γεγονός, πως ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Αττικής, δεν έχει Τροχαία.
Τι θα έπρεπε να γίνει λοιπόν και ποιες είναι οι ποινές από την Τροχαία για τους επικίνδυνους οδηγούς;
Μουσική στη διαπασών
Μεταξύ άλλων ο ΚΟΚ στο άρθρο 15 με τίτλο, «Εκπομπές ρύπων, θόρυβoι κλπ», καθορίζει ότι:
Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η οδήγηση κάθε oδικoύ οχήματος τo oπoίo προκαλεί γενικά από την κίνηση και λειτουργία τoυ θόρυβo, πέραν των επιτρεπόμενων oρίων.
Οι οδηγοί οδικών οχημάτων υποχρεούνται να μην παρενοχλούν τους άλλους χρήστες της οδού, τους παρόδιους και τους διαμένοντες επί της οδού, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, θόρυβο από τη χρήση ηχητικού συστήματος ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή, σκόνη, καπνό ή ρίψη υγρών, όποτε είναι αυτό δυνατόν να αποφεύγεται. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα 80 ευρώ, εκτός αυτών που προκαλούν θόρυβο από τη χρήση ηχητικών συστημάτων, οι οποίοι τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.
Επικίνδυνη επίδειξη ικανοτήτων κατά την οδήγηση
Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 12 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους δημόσιους δρόμους «πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες.»
Όλοι οι οδηγοί που κινούνται σε δημόσιο δρόμο είναι υποχρεωμένοι να κινούνται συνετά και να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή για τυχόν παρουσία παιδιών, ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παράλληλα θα πρέπει να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά που δεν θα τρομάζει ή θα ανησυχεί με οποιονδήποτε τρόπο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, ούτε φυσικά θα τους παρενοχλεί, κάτι που ισχύει και για όσους βρίσκονται στο πεζοδρόμιο αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής στην οποία κινούνται.
Η 8η παράγραφος του άρθρου 12 γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη αναφορικά με τη συμπεριφορά των οδηγών καθώς απαγορεύει ρητά την «οδήγηση οδικών οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.»
Στην περίπτωση που ο οδηγός ενός οχήματος δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της πρώτης παραγράφου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.
Για την εν δυνάμει επικίνδυνη συμπεριφορά που περιγράφεται στην 8η παράγραφο ο πέλεκυς πέφτει βαρύς καθώς ο οδηγός που έχει προβεί σε κάποια από αυτές τις παραβάσεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ, ενώ αφαιρείται επί τόπου και η άδεια οδήγησης του για διάστημα τριάντα (30) ημερών. Επίσης, επιτόπου αφαιρούνται και οι πινακίδες κυκλοφορίες του οχήματος, και αυτές για 30 ημέρες.
Σημείωση Policenews: Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα γίνει ουσιαστική εξόρμηση της Τροχαίας στο σημείο, αλλά και σε άλλα της περιοχής όπου μαζεύονται δεκάδες νεαροί οδηγοί με οχήματα που φέρουν υπερκυβισμό, μη προβλεπόμενες εξατμίσεις και ηχοσυστήματα που σπάνε τζάμια.
Δεν φτάνει μια ούτε δυο, αλλά ούτε τρεις μέρες για να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ένας σχεδιασμός καταπολέμησης της οδηγικής παραβατικότητας χωρίς να δείξουν τα στελέχη της Τροχαίας καμία επιείκεια στους “γνωστούς-άγνωστους” επικίνδυνους και ενοχλητικούς οδηγούς.