ΠΟΥ: Συμβουλεύει σθεναρά ενάντια στη χρήση θεραπειών αντισωμάτων ως θεραπειών της COVID


ΠΟΥ: Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι οι τελευταίες υποπαραλλαγές του τελέχους Omicron έχουν καταστήσει τη θεραπεία με αντισώματα άχρηστη κατά της νόσου COVID. Δύο θεραπείες με αντισώματα COVID-19 δεν συνιστώνται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με το σκεπτικό ότι το Omicron και τα τελευταία παρακλάδια της παραλλαγής πιθανώς τις έχουν καταστήσει παρωχημένες.

Οι δύο θεραπείες – οι οποίες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με τη σύνδεση με την πρωτεΐνη spike του SARS-CoV-2 για να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα – ήταν μερικά από τα πρώτα φάρμακα που αναπτύχθηκαν στις αρχές της πανδημίας.

Ο ιός έχει έκτοτε εξελιχθεί και τα αυξανόμενα στοιχεία από εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι οι δύο θεραπείες – η σοτροβιμάμπη καθώς και η καζιριβιμάμπη-ιμντεβιμάμπη – έχουν περιορισμένη κλινική δραστηριότητα έναντι των τελευταίων επαναλήψεων του ιού.

Ως αποτέλεσμα, έχουν επίσης χάσει την εύνοια της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής υγείας.

Την Πέμπτη, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δήλωσαν ότι συνιστούν σθεναρά τη μη χρήση των δύο θεραπειών σε ασθενείς με COVID-19, αντιστρέφοντας προηγούμενες υπό όρους συστάσεις που τις υποστήριζαν, ως μέρος μιας σειράς συστάσεων που δημοσιεύθηκαν στο Ιατρικό Περιοδικό British.

Το sotrovimab της GSK και του συνεργάτη της Vir Biotechnology – το οποίο έχει δημιουργήσει πωλήσεις δισεκατομμυρίων και έγινε ένα από τα κορυφαία προϊόντα της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας πέρυσι – αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την κλινική αποτελεσματικότητα του sotrovimab έναντι του Omicron ήδη από τον Φεβρουάριο, η συνειδητοποίηση του ΠΟΥ έρχεται λίγο αργά, δήλωσε η Penny Ward, επισκέπτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

Ο ΠΟΥ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας, ζητά από τις χώρες σε όλον τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να σταματήσουν να συνιστούν τις θεραπείες με τα αντισώματα sotrovimab και casirivimab-imdevimab σε ασθενείς με COVID. “Τώρα που ο ΠΟΥ εξέδωσε αυτή τη σύσταση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν με αυτήν”, δήλωσε η ίδια.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων casirivimab-imdevimab της Regeneron και του συνεργάτη της Roche έχει επίσης δημιουργήσει πωλήσεις δισεκατομμυρίων και ήταν ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις προϊόντα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας πέρυσι.

Τον Ιανουάριο, ο FDA αναθεώρησε τη στάση του σχετικά με τη θεραπεία, περιορίζοντας τη χρήση της σε μικρότερη ομάδα ασθενών, επικαλούμενος τη μειωμένη δραστικότητά της έναντι της παραλλαγής Omicron.

Και οι δύο θεραπείες εξακολουθούν να συνιστώνται για χρήση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Μια άλλη θεραπεία COVID που εμφανίστηκε νωρίς στην πανδημία ήταν το αντιιικό remdesivir της Gilead.

Ο ΠΟΥ επέκτεινε την υπό όρους σύστασή του για το φάρμακο, συμβουλεύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σοβαρή COVID καθώς και σε ασθενείς με μη σοβαρή COVID που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Υπάρχουν μια χούφτα υπάρχοντα θεραπευτικά σκευάσματα για την COVID που παραμένουν χρήσιμα στην καταπολέμηση του ιού και άλλα υπό ανάπτυξη που αναμένεται επίσης να ωφελήσουν τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ