Άδεια μητρότητας: Αυξάνεται από 6 σε 9 μήνες – Τι ισχύει για τις απολαβές


Σε εννέα μήνες, από έξι που είναι μέχρι σήμερα, αυξάνεται η άδεια μητρότητας σύμφωνα με την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ προβλέπεται και η ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Η αύξηση στην άδεια μητρότητας αποτελεί ένα από τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός και την συμπεριέλαβε στις μόνιμες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2023, αφού προηγηθεί η ψήφιση της νέας ρύθμισης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι η στήριξη της οικογένειας, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Μέχρι στιγμής ο νόμος προβλέπει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών, η οποία στις εργαζόμενες μητέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δι’ αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Οι αποδοχές κατά τη διάρκεια της άδειας

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ. Η ΔΥΠΑ υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, παρακρατώντας την προβλεπόμενη εργατική εισφορά που βαρύνει τον εργαζόμενο μαζί με την εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τΗ ΔΥΠΑ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ