Ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στους επιστήμονες, που παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα
Το σύστημα ρηγμάτων στις δυτικές ακτές των νησιών του νότιου Ιουνίου Πελάγους, από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο, είναι από τα πιο ενεργά, δυναμικά και επικίνδυνα σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν δώσει στο παρελθόν πάρα πολλούς μικρούς αλλά και κάποιους από τους πιο ισχυρούς σεισμούς. Για τον λόγο αυτό υπάρχει πάντοτε ανησυχία στους επιστήμονες, όταν καταγράφεται σεισμική διέγερση στην περιοχή.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, ο ομότιμος καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος έχει μελετήσει ενδελεχώς όλα τα ρήγματα του ελληνικού ηπειρωτικού και θαλάσσιου χώρου.
Μάλιστα, από το εν λόγω σύστημα ρηγμάτων, προήρθε και ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς, ο οποίος ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμα και στην ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι τα συστήματα ρηγμάτων της εν λόγω περιοχής βρίσκονται στα όρια λιθοσφαιρικών πλακών, πολύ κοντά στις ακτές και κατά συνέπεια σε κατοικημένες ζώνες.
«Η περιοχή έχει πολλά ρήγματα και είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές στις ακτές των νησιών μας στο νότιο Ιόνιο, από τη Λευκάδα μέχρι τη Ζάκυνθο και επάνω στα όρια λιθοσφαιρικών πλακών. Αποτελούν από τα πιο ενεργά και δυναμικά ρήγματα στην Ελλάδα και δίνουν συχνά σεισμούς. Πάρα πολλούς μικρούς αλλά και κάποιους ισχυρούς. Για τον λόγο αυτό στα συγκεκριμένα νησιά και προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες ζημιές στα κτίρια μετά από έναν ισχυρό σεισμό, είναι πάρα πολύ υψηλές οι προδιαγραφές των συντελεστών δόμησης», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Κατά τον ίδιο, από τη συγκεκριμένη μεγάλη ζώνη ρηγμάτων προήλθε ο σεισμός το πρωί της Πέμπτης.
«Έχουν γρήγορη κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, δίνουν πολύ συχνά σεισμούς και για το λόγο αυτό υπάρχει μία μόνιμη ανησυχία για την περιοχή, κυρίως όταν υπάρχει διέγερση της συγκεκριμένης ζώνης ρηγμάτων. Ο 5,4 βαθμοί είναι ένας μέτριος προς ισχυρός σεισμός. Στο παρελθόν έχει δώσει πολλούς τέτοιους σεισμούς η ζώνη ρηγμάτων σε αυτήν την περιοχή», τονίζει ο κ. Παυλίδης.
Στο Ναυάγιο της Ζακύνθου ο ΟΑΣΠ
Mετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσε στην περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή η περιοχή του Ναυαγίου για όλους τους επισκέπτες, τόσο από την στεριά, όσο και από την θάλασσα, υπό το φόβο νέων κατολισθήσεων.
Επίσης, κλιμάκιο σεισμολόγων και γεωλόγων του ΟΑΣΠ, αναμενόταν στη Ζάκυνθο, ώστε να επισκεφθεί το Ναυάγιο και να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Με έναν σεισμό θα καταρρεύσουν»
Να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν την εκδήλωση του σεισμού, ο σεισμολόγος, τ. διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε απευθύνει προειδοποίηση – έκκληση για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην παραλία του Ναυαγίου, κάτι που δεν άργησε να συμβεί.
Ο κ. Παπαδόπουλος έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους. Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς. Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια εμπειρία».
Πηγή: Pelop.gr