Εγκλωβισμένος στην επιθετική ρητορική του λόγω εκλογών – Ο πρόεδρος Ερντογάν «πουλάει» απειλές κατά της Ελλάδας με φόντο τις εκλογές του 2023 και επιδίδεται σε πλειοδοσία ανθελληνισμού με τους υπόλοιπους ακραίους, τον Μπαχτσελί και την Ακσενέρ
Ο Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει την ένταση στο πεδίο. Προσώρας λεκτικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά ένα τρόπαιο το οποίο θα λειτουργήσει ως αφήγημα για την επανεκλογή του στις κάλπες που θα στηθούν το καλοκαίρι του 2023 στην γείτονα και για τον λόγο αυτό έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με τους υπόλοιπους ακραίους πολιτικούς της Τουρκίας, ποιος θα ταΐσει περισσότερο «εθνικό φρόνημα» τον πεινασμένο τουρκικό λαό.
Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει έρθει σε δύσκολη θέση μετά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» από τους Ρώσους για επέμβαση στην Συρία. Αυτό ακριβώς τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του και τον αναγκάζει να κλιμακώσει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας κάνοντας λόγω ακόμα και για «κατεχόμενα νησιά». Τελευταίο «χτύπημα» του Ερντογάν ήταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη που είπε πως «έχουν νησιά, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά και αν συνεχίσουν τις παράνομες απειλές τους, θα τελειώσει η υπομονή μας». Τη στήριξή της πάντως στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στις απειλές του απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ.
Χαρακτηριστική η δήλωση της Μεράλ Ακσενέρ που κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να μην μείνει στα λόγια για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αλλά να κάνει αυτό που πρέπει. «Από τη στιγμή που ίδιος κάνει λόγο για νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή στο Αιγαίο τότε μην μιλάς εναντίον της Ελλάδας. Κάνε αυτό που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Καλού κόμματος, ουσιαστικά σαν να τάσσεται στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου για τα ακραία σχόλια για εισβολή στην Ελλάδα.
Το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία
Με τα ποσοστά του ΜΗΡ, του κόμματος που ηγείται ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να καταγράφουν ελεύθερη πτώση καθώς ο τουρκικός λαός χρεώνει στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, ο Ερντογάν αλλά και η βασική του αντίπαλος και πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ, «διαγωνίζονται» για το ποιος θα εξαπολύσει την πιο φαιδρή απειλή έναντι της Ελλάδας. Η τακτική της Ακσενέρ φαίνεται να αποδίδει πάντως, αφού το «Καλό Κόμμα» ανεβάζει διαρκώς τα ποσοστά του και σύμφωνα με τις τουρκικές δημοσκοπήσεις από τον Ιούνιο που κατέγραφε ποσοστό 10%, βρίσκεται πλέον στη ζώνη του 18-20%, μετρώντας «κέρδη» από το ΑΚΡ του Ερντογάν και το ΜΗΡ του Μπαχτσελί.
Οι ίδιες μετρήσεις καταγράφουν σημαντική υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, με το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει έναν στους τρεις ψηφοφόρους και τα ποσοστά του να μην ξεπερνούν το 29%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά του Φιλοκουρδικού Κόμματος ενώ γρίφος παραμένει αν ο Κεμάλ Κλινιτσάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία απέναντι στον Ερντογάν ή θα τον διαδεχθεί ένα νέο όνομα με σκοπό να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος που τώρα κυμαίνονται στο 25-26%.
Προβοκάτσιες στον Έβρο
Επί του πεδίου πάντως η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής και είναι σε συναγερμό περισσότερο για να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια προβοκάτσιας ή υβριδικής απειλής η οποία περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή τουρκική προβοκάτσια ότι 300 μετανάστες βρίσκονται δήθεν στον Έβρο, στην ελληνική πλευρά. Βεβαίως οι ελληνικές δυνάμεις έσπευσαν αμέσως για έρευνα και διάσωση και δεν διαπίστωσαν κανέναν απολύτως μετανάστη.
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολιάζοντας τις ψευδείς πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι πιθανώς να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους γνωστούς τακτικισμούς της Τουρκίας, οι οποίοι, ως συνήθως, εδράζονται πάνω στην απελπισία δυστυχισμένων ανθρώπων. «Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άμεση και εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, διενεργούμενη στο πλαίσιο του σχεδίου «Ακρίτας»: Στις ασύμμετρες απειλές απαντάμε με την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην προκλητικότητα απαντάμε με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απαντάμε με τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.