Ένας οδηγός που κατευθύνει κάθε υποψήφιο σπουδαστή προς την επιλογή που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις δεξιότητές του
Το τέλος των μαθητικών χρόνων, δηλαδή η μετάβαση από τη σχολική αίθουσα σε κάποιο αμφιθέατρο, συνήθως συμπίπτει με την ενηλικίωση και αναπόφευκτα αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Είναι η στιγμή που, παρά το νεαρό της ηλικίας, καλούμαστε να πάρουμε άμεσα μία σημαντική απόφαση, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Και είναι αλήθεια πως αρκετοί από εμάς, δεν ήμασταν έτοιμοι ή σίγουροι, για την κατεύθυνση που θέλαμε να ακολουθήσουμε.
Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο είναι να απαντήσουμε αποφασιστικά στην ερώτηση «πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;», ειδικότερα όταν έχουμε τόσες πολλές και διαφορετικές επιλογές στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός πως αρκετοί υποψήφιοι σπουδαστές είναι αναποφάσιστοι και δυσκολεύονται να καταλήξουν προς τα πού θα πραγματοποιήσουν το πρώτο βήμα για μία μελλοντική καριέρα.
Ακριβώς για αυτό, ετοιμάσαμε έναν χρήσιμο οδηγό, ο οποίος μέσα από μερικά απλά βήματα θα ξεδιαλύνει αρκετά το «τοπίο» και θα κατευθύνει κάθε αναποφάσιστο, υποψήφιο σπουδαστή προς μία επιλογή, η οποία θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις επιθυμίες και τις δεξιότητές του.
Αναζητώντας το κίνητρο που οδηγεί στην κατάλληλη επιλογή σπουδών
Αυτό που δυσκολεύει αρκετούς μελλοντικούς σπουδαστές στο να επιλέξουν την καριέρα που θέλουν να ακολουθήσουν, είναι πως δεν γνωρίζουν αρκετά καλά τον εαυτό τους ακόμα. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να πραγματοποιήσουν μία αυτοαξιολόγηση, εξετάζοντας ένα σύνολο παραγόντων, όπως τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, την προσωπικότητά τους, ώστε να πάρουν μία απόφαση που θα είναι κατάλληλη για εκείνους. Μερικές φορές η ιδανική επιλογή βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, ενώ για να την ανακαλύψουμε, χρειάζεται να συγκεντρώσουμε μία λίστα με κριτήρια που θα μας οδηγήσουν σε αυτή. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει ένας μελλοντικός σπουδαστής τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να σπουδάσει. Επιθυμεί να δημιουργήσει μία σπουδαία καριέρα; Θεωρεί πως ένα πτυχίο είναι απαραίτητο για να βρει εύκολα μία θέση στην αγορά εργασίας, με σημαντικές οικονομικές απολαβές; Σε κάθε περίπτωση, το κίνητρο μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατεύθυνση που αξίζει να πάρει.
Μία ενδελεχής έρευνα περιορίζει σημαντικά τις αναρίθμητες επιλογές
Η αυτοαξιολόγηση και το κίνητρο για την επιλογή σπουδών περιορίζουν το ευρύ φάσμα επαγγελμάτων που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος υποψήφιος σπουδαστής. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσει μία λίστα με τα επαγγέλματα που κινούν περισσότερο το ενδιαφέρον του. Πώς θα καταφέρει κάτι τέτοιο όμως, όταν δεν έχει βγει στην αγορά εργασίας; Πραγματοποιώντας μία ολοκληρωμένη έρευνα, η οποία θα ξεκινά από τα σχετικά προγράμματα σπουδών και θα καταλήγει στις ευκαιρίες αποκατάστασης που προσφέρει κάθε επάγγελμα. Εξετάζοντας ενδελεχώς τα προγράμματα σπουδών, επικοινωνώντας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και πραγματοποιώντας μία σχολαστική αναζήτηση σε σχετικές αγγελίες εργασίας του LinkedIn, ο μελλοντικός φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει ποιο επάγγελμα τον ενδιαφέρει περισσότερο, ποιο εξάπτει την περιέργειά του, ποιο ταιριάζει στην προσωπικότητά του και κυρίως, αν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να απασχολείται σε αυτό για πολλά χρόνια. Φυσικά, η εργασιακή απορρόφηση είναι ένα ακόμη ζητούμενο που αξίζει να εξετάσει, ώστε να γνωρίζει πόσο ανταγωνιστικό είναι το επάγγελμα που σκοπεύει να ακολουθήσει στο μέλλον.
Θέτοντας μικρούς στόχους που εξυπηρετούν ένα γενικότερο πλάνο ζωής
Σίγουρα οι λέξεις «πλάνο ζωής» προκαλούν προβληματισμό σε έναν νέο, ωστόσο, καταλήγοντας σε μερικά από τα επικρατέστερα επαγγέλματα, τα οποία θα ήθελε να ακολουθήσει, κρίνεται απαραίτητο να οραματιστεί τη ζωή του. Η ποιότητα ζωής που τον ενδιαφέρει να εξασφαλίσει, το μέρος στο οποίο θα ήθελε να διαμένει, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχει θέσει για το μέλλον του, είναι μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να καθορίσουν την τελική επιλογή του. Στη συνέχεια, χρειάζεται να αναρωτηθεί αν κάποιο από τα επαγγέλματα που έχει επιλέξει, μπορεί να του προσφέρει το πλάνο ζωής που έχει οραματιστεί για τον εαυτό του και να θέσει τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους, οι οποίοι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή όσο περίπου διαρκεί ένας ολοκληρωμένος κύκλος σπουδών, θα τον φέρουν ακόμη πιο κοντά στο μέλλον που ονειρεύεται.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε υποψήφιος φοιτητής οφείλει στον εαυτό του να ακολουθήσει ένα επάγγελμα, το οποίο θα του βγαίνει φυσικά και πηγαία. Διότι επιλέγοντας ένα επάγγελμα που του ταιριάζει και δεν δυσκολεύει περισσότερο την καθημερινότητά του, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το αγαπήσει και να «χτίσει» μία σπουδαία καριέρα πάνω σε αυτό.