Όταν το ψυγείο σας είναι άδειο, φτιάξτε μια γαλλική κρεμμυδόσουπα. Όταν είναι φουλ εφοδιασμένο, πάλι φτιάξτε μια γαλλική κρεμμυδόσουπα, γιατί είναι πολύ περισσότερα από μια λύση ανάγκης. Είναι απολαυστική, χορταστική αν τη συνοδέψετε με φρυγανισμένο ψωμί, και απίστευτα ελαφριά, καθώς στην εκδοχή της παρακάτω συνταγής σας δίνει μόνο 39 θερμίδες ανά μερίδα, λιγότερες και από ένα μήλο. Ακολουθήστε λοιπόν τις οδηγίες και ανακαλύψτε πώς από τα πιο «φτωχικά» υλικά μπορεί να βγει το πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
Υλικά
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 φλιτζ. ζωμό λαχανικών (ιδανικά σπιτικό)
1/3 φλιτζ. κρασί σέρι (εναλλακτικά, οποιοδήποτε κρασί)
1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
1 κ.γ. κρασόξιδο
φρυγανισμένο ψωμί
τριμμένο κίτρινο τυρί, π.χ. γραβιέρα
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και αλάτι και αφήνετε να σοταριστούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για περίπου μία ώρα, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
2. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνετε το ζωμό, το σέρι και τη μουστάρδα, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Προσθέτετε και το ξίδι.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο. Μοιράζετε τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ, γαρνίρετε με μία φέτα ψωμί και τριμμένο τυρί και βάζετε στο φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει, για περίπου 2 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.