Μεταξύ οικονομίας και παρακολουθήσεων η κυβέρνηση: Το σχέδιο της αντιπολίτευσης μέχρι τις 22/8


«Ζωντανό» θέλουν να κρατήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων στην αντιπολίτευση με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επενδύουν πολιτικά σε αυτό. Την ίδια ώρα αξιοποιούν και την ενεργειακή κρίση εκτιμώντας ότι θα καταφέρουν να πλήξουν την κυβέρνηση.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο να παραδέχεται το πολιτικό λάθος στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και να αποδέχεται δίχως δεύτερη σκέψη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, στην αντιπολίτευση στρέφονται στα θέματα της οικονομίας για να διατηρήσουν ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως αργά χθες το απόγευμα και με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με διαφορά λίγης ώρας Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσαν ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στοχεύοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της ετήσιας μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μηνός Ιουλίου κατά 11,6% επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός επιμένει και η ακρίβεια παγιώνεται, παρόλο που οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών στην καρδιά του καλοκαιριού μειώνονται.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη, πίσω από τις βαλτικές χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ότι η άνοδος του πληθωρισμού προέρχεται κυρίως από τις αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια (φυσικό αέριο 178%), τη στέγαση (30,9%), τις μεταφορές (20,6%) και τα είδη διατροφής (13%), έχει ως αποτέλεσμα το «καλάθι» των καταναλωτών να γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Παράλληλα, οι επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις από τη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ στον μεγάλο πλούτο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες παροχές με χρήματα από την υπεραπόδοση της έμμεσης φορολογίας και τον δημόσιο δανεισμό, έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων, όπως η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η εξέλιξη του ελλείματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκτός από προάγγελος μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, υποκρύπτει και νέες πληθωριστικές πιέσεις για την εγχώρια οικονομία τους επόμενους μήνες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή τους δήλωση Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «βυθίζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και τη δημοκρατία στο σκοτάδι» σχολιάζοντας: «η οικονομική και κοινωνική κρίση συνεχίζει να επελαύνει και η κυβέρνηση να αδρανεί αυτοθαυμαζόμενη.

Ενώ ήδη εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή φτώχειας ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα νοικοκυριά δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξακολουθούν να καλπάζουν. Και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός ήταν σε επίπεδα 1994, στο 11,6%, για έναν ακόμη μήνα σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ακόμα χειρότερα, για τις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα) η εκτόξευση των τιμών είναι πολλαπλάσια του συνολικού δείκτη.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αριστεύει στην αποτυχία, βυθίζοντας τη χώρα και τους εργαζόμενους στη μιζέρια και την κοινωνία και τη δημοκρατία στο ολοκληρωτικό σκοτάδι. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι πλέον μόνο αναγκαία αλλά και επιτακτική, ώστε η κοινωνία να πάρει μια ανάσα καθαρού αέρα, για να ξεφύγει από τον ζόφο στον οποίο μας καταδικάζει καθημερινά ο κ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες και οι φίλοι του.

Ανάσα δημοκρατίας, ανάσα διαφάνειας, ανάσα κοινωνικής δικαιοσύνης». Είναι δε ξεκάθαρη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συνδυάσει το θέμα με τις παρακολουθήσεις: «Ενώ το γιγαντιαίο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα κυβερνητικά ψεύδη προκαλούν μια γενικευμένη πια αίσθηση εργαλειοποίησης θεσμών και πλήρους απαξίωσης της δημοκρατίας» ξεκινά η δήλωση των δύο τομεαρχών.

Δυσαρέσκεια και για τον χρόνο

Μάλιστα ακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου, αυτή τη φορά σε σχέση με τη σύγκλιση της Βουλής. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχεται την πρότασή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκτακτη σύνοδο της Βουλής και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις υποκλοπές.

Ωστόσο το αίτημα αφορούσε την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης ώστε να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα» σημειωνεται μεταξύ άλλων σε αυτή.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως φαίνεται να έχουν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν την στρατηγική της πόλωσης.

Ο Γιάννης Οικονόμου κάλεσε για ακόμα μία φορά τον Νίκο Ανδρουλάκη να απευθυνθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς ώστε να ενημερωθεί για την υπόθεσή του. «Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Εξηγώντας γιατί υπήρξε η καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ είπε ότι «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής».

Eρχονται αλλαγές στην ΕΥΠ

Εν τω μεταξύ θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθούν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά. Μεταξύ άλλων έχει αποφασισθεί η επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε και κατά το παρελθόν, καταργήθηκε όμως το 2018.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές, ο πρωθυπουργός τις καθόρισε σε 4 πεδία:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ