Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Χθες έφθασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα των 1.260 εμβολίων για την Ευλογιά των Πιθήκων, τα οποία θα χορηγηθούν αρχικά στους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται με τα περιστατικά, καθώς και στους οικείους που ήρθαν σε επαφή με τους 3 επιβεβαιωμένους ασθενείς.
Χθες σε δηλώσεις της στον Alpha Κύπρου, η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας ανέφερε πως τα πρώτα στοιχεία για τη νόσο “ευλογιά των πιθήκων” δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από διεθνή έρευνα. Η πρώτη συλλογή δεδομένων από 16 χώρες, είπε, αφορά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και δημοσιεύτηκε σε εγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα προσεγγίζει περίπου 30 λοιμώξεις που είχαν αγγίξει τις συγκεκριμένες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η δρ. Πανά, τα πρώτα συμπεράσματα μπορούν να αλλάξουν δημογραφικά και επιδημιολογικά με την πάροδο του χρόνου και ενδεχομένως με την εξέλιξη της νόσου.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου αναφορικά με τα δύο περιστατικά, τα οποία ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας, είπε ότι έχει προχωρήσει και έχει ήδη ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και γι΄ αυτό αύριο Κυριακή θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί εφόσον το επιθυμούν οι οικείοι και μετά οι επαγγελματίες υγείας.
Σε ό,τι αφορά το ποιοι θα εμβολιαστούν, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως αυτό είναι σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι μόλις έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και αυτοί που ήρθαν σε επαφή θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να λάβουν τα εμβόλια. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως θα ρωτηθούν και αυτοί και εφόσον το επιθυμούν θα εμβολιαστούν.
«Αυτό το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της δαμαλίτιδας, η οποία ονομάζεται τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς», εξήγησε.
«Επομένως, ο ιός της ευλογιάς και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων σχετίζονται μεταξύ τους, όταν εμβολιαστεί κάποιος με αυτό το εμβόλιο, τότε αναγκάζει το σώμα να παράξει τα αντισώματα, έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή με τον ιό να υπάρχουν έτοιμα αντισώματα, για να μπορέσουν να πολεμήσουν τον ιό και με αυτό τον τρόπο, εκείνος ο οποίος θα εμβολιαστεί έχει ανοσία έναντι του ιού», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Παναγιωτοπούλου επανέλαβε ότι εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς είναι δύο οι δόσεις. «Εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς, δηλαδή αν έχουν κάνει στο παρελθόν, είναι μια αναμνηστική δόση», συμπλήρωσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο με τα εμβόλια για το Covid, δηλαδή αν θα φυλαχτεί δεύτερη δόση του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι αυτό σίγουρα προνοείται και τόνισε ότι δεν συγκρίνεται με τον Covid 19, γιατί δεν θα αφορά εμβολιασμό γενικού πληθυσμού. «Επομένως, αυτό σίγουρα θα είναι ελεγχόμενο, δηλαδή θα παρατηρείται η εξέλιξη, πόσοι εμβολιαστήκαν, ποιοι θα εμβολιαστούν, πόσα είναι τα κρούσματα, πως εξελίσσονται, η ποσότητα των κρουσμάτων και ανάλογα σίγουρα θα γίνονται οι ανάλογες προμήθειες», σημείωσε.
Άντρες οι περισσότεροι ασθενείς
Ευρύτερα αλλά και στην Κύπρο, η ίδια επισημαίνει πως υπάρχει μία πιθανολογία όσον αφορά την προσβολή από τη νόσο. Οι περισσότεροι που προσβάλλονται από τον ιό φαίνεται πως είναι άνδρες και η μέση ηλικία των νοσούντων είναι τα 38 έτη. Το εύρος των ηλικιών στην έρευνα ήταν από 18 μέχρι 68 ετών. Κατά τη διάγνωση, οι πλείστοι φαίνεται πως είχαν ήδη εμφανίσει δερματικά εξανθήματα, ακόμη και στα γεννητικά όργανα. Για τον έλεγχο της έξαρσης, η δρ. Πανά καλεί το κοινό να δίνει σημασία στα πρώιμα συμπτώματα πριν την εμφάνιση των δερματικών εξανθημάτων.
Μερικά από τα συμπτώματα είναι:
- Πυρετός,
- Κεφαλαλγία,
- Μυαλγία,
- Λεμφαδενοπάθεια
Στενές επαφές και μετάδοση του ιού
Ο τρόπος μετάδοσης μπορεί να επιτευχθεί από άτομο σε άτομο διαμέσου δερματικών πόρων. Το κοινό καλείται να ακολουθεί πολύ καλά μέτρα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των κλινοσκεπασμάτων, πετσετών και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του.
“Γνωρίζουμε ότι μεταφέρεται με αναπνευστικά σωματίδια αλλά δεν είναι μόνος τρόπος. Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι ο χρόνος επώασης, δηλαδή από τη στιγμή που μολύνεται ένα άτομο μέχρι να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα, είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 20 ημέρες” αναφέρει η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας.
“Η σεξουαλική επαφή δεν είναι ο μόνος τρόπος μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού”, προειδοποιεί η δρ. Πανά, καθώς αναφέρει πως η επιστημονική κοινότητα, σε καμία περίπτωση, δεν υποστηρίζει ίχνη στιγματισμού και απομόνωσης.
Πέραν τους σεξουαλικούς συντρόφους, στενές επαφές μπορεί να αποτελούν άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, άτομα που διαβιούν στο ίδιο οικιακό περιβάλλον (π.χ. σε περιπτώσεις κατασκηνώσεων, διανυκτέρευσεων) φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν ή δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Γενικότερα, οποιοσδήποτε είχε στενή και παρατεταμένη επαφή με το κρούσμα μπορεί να αποτελεί στενή επαφή.
Όσον αφορά τα εμβόλια, η δρ. Πανά αναφέρει πως προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί στις στενές επαφές των κρουσμάτων, ούτως ώστε το εμβόλιο να αποτρέψει την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων σοβαρής νόσησης.
Επιπλέον, εμβόλια θα ήταν καλό να βάλουν όσοι επαγγελματίες υγείας επιθυμούν να το πράξουν, ιδιαίτερα αυτοί που θα έρχονται σε επαφή με τους νοσούντες και θα τους φροντίζουν.
Από εκεί και πέρα υπάρχει, παγκόσμια, ένας διάλογος για τις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, εάν θα είναι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή θα δοθεί γενικότερα στους πολίτες.
Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να χορηγείται κάτω από συγκεκριμένες ενδείξεις που συνιστούν σοβαρή νόσηση. Σε άτομα που είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένα και πολύ βαριές δερματοπάθειες. Υπάρχουν ορισμένες συστάσεις από τον Αμερικανικό Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και πιστεύω εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, επισημαίνει η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.