Αν έχεις περάσει την εφηβεία, πιθανότατα η περίοδός σου είναι ομαλή και γνωρίζεις ποια είναι τα «φυσιολογικά» για σένα χαρακτηριστικά της. Οπότε,όταν γίνεται κάτι περίεργο, μπορεί να φοβάσαι ότι σημαίνει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην υγεία σου.
«Σε κάθε ηλικία, ο έμμηνος κύκλος μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία ή ακόμα και επειδή γέννησες»
εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης.
«Ξαφνικά χάνω περιόδους. Tι σημαίνει;»
Το να χάσεις μία ή δύο περιόδους δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία συναγερμού.
Όταν όμως δεν παρουσιαστεί και τρίτη περίοδος, άρχισε να το διερευνάς. Εφόσον δεν είσαι έγκυος, η πρώτη σου σκέψη μπορεί να είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, όμως, «μόνο το 1% των γυναικών κάτω από τα 40 και το 5% των γυναικών κάτω από τα 45 είναι σε εμμηνόπαυση, η οποία προσδιορίζεται ως ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς περίοδο» επισημαίνει ο ειδικός.
Μια πιο πιθανή εξήγηση: Η περιεμμηνόπαυση έχει βάλει φρένο στις ωορρηξίες σου για μερικούς μήνες, αλλά όχι μόνιμα. Το άγχος μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο. Έχασες μήπως πολύ βάρος γρήγορα;
Εάν μια δίαιτα-αστραπή ή ένα πρόγραμμα έντονων προπονήσεων σε έχει κάνει να χάσεις πολλά κιλά (εάν ο ΔΜΣ έχει πέσει κάτω από το 19, έχεις μια πολύ σοβαρή ένδειξη), χαλάρωσε λίγο τη ρουτίνα σου ώστε να πάρεις μερικά κιλά. Όταν συμβεί αυτό, η περίοδός σου θα πρέπει να επανέλθει με το φυσιολογικό της ρυθμό.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG – CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος