Το jerky ελαφιού είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου


Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα τι είναι το jerky, μάθε πως πρόκειται για ένα από τα πιο μερακλίδικα αμερικάνικα σνακ: Κρέας από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος, έχει κοπεί σε λωρίδες και στη συνέχεια έχει αποξηραθεί για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Η λέξη jerky προέρχεται από τον όρο ch’arki, που χρησιμοποιούσε η φυλή ιθαγενών της κεντρικής Αμερικής Quechua και μεταφράζεται ως αποξηραμένο, αλατισμένο κρέας. Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος jerky είναι να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο ξήρανσης με χαμηλή θερμοκρασία και αλάτι, που εκτός των άλλων εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Η σύγχρονη (και πιο δημοφιλής) εκδοχή του jerky το θέλει να προέρχεται από βοδινό κρέας μαριναρισμένο με καρυκεύματα, που ξηραίνεται, αφυδατώνεται ή καπνίζεται σε χαμηλή θερμότητα (συνήθως κάτω από 70°C). Ωστόσο, ο λάτρης της άγριας ζωής και του κυνηγιού, Wendell Kirkland, δίνει τη δική του συνταγή στο αμερικάνικο Esquire, που περιλαμβάνει κρέας ελαφιού. Αν έχεις όρεξη, περιέργεια, υπομονή και επιθυμία γι’ αυτό, δες παρακάτω πώς θα το φτιάξεις.

Υλικά

1,5 κιλό κρέας ελαφιού
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. σκόρδο
1 κ.γ. τζίντζερ
1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
4 κ.γ. άρωμα καπνού σε υγρή μορφή (σε περίπτωση που αναρωτιέσαι έχουν αρκετά από τα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών της Ευριπίδου)
1/2 φλιτζάνι teriyaki sauce
10 μεζούρες Worcestershire sauce

Εκτέλεση

Κόβεις το κρέας σε λωρίδες πλάτους 0,5 εκατ. και περίπου 10 εκατ. μήκος. Τοποθέτησέ τις σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίξε πάνω τους όλη τη Worcestershire sauce, μετά την teriyaki sauce και τέλος το υγρό άρωμα καπνού
Σκέπασε εντελώς το κρέας με τα μπαχαρικά (εκτός από το καγιέν) και ανακάτεψε καλά.
Πρόσθεσε το πιπέρι καγιέν.

Άφησε το κρέας τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο και μετά μαγείρεψέ το σε πολύ χαμηλή φωτιά στο φούρνο για 8 ώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ